Ως την πιο φωτεινή ημέρα της ζωής του χαρακτήρισε την ημέρα των ανακοινώσεων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioΝΤech ο Αλβέρτος Μπουρλά.

Ο επικεφαλής της Pfizer δήλωσε στο Sky News ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή του εμβολίου για τον κορωνοϊό «λίγες ώρες» αφότου λάβει την επίσημη έγκριση.

Παράλληλα, ο Μπουρλά δήλωσε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ, πολύ σύντομα – μέσα σε δύο μέρες» και τότε θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει την αποστολή της πρώτης από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν ήδη κατασκευαστεί.

Σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι «υπομονετικός», επειδή η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.

«Το φως είναι πραγματικό -υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε. «Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι πολύ διαφορετικό».

Επίσης, ο επικεφαλής της Pfizer έκανε λόγο για την «πιο φωτεινή ημέρα της ζωής του» εκείνη κατά την οποία έλαβε το τηλεφώνημα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

«Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια την ανακούφιση και την αίσθηση του σκοπού που ένιωσα», λέει ο επικεφαλής της Pfizer.

Αποτελεσματικότητα 95%

Το 95% φθάνει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας Biontech σε συνεργασία με την φαρμακοβιομηχανία Pfizer, ενώ προφυλάσσει ιδιαίτερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα οι δύο εταιρίες, επισημαίνοντας ότι αναμένουν «εντός των ημερών» την έγκριση της αμερικανικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι δύο εταιρίες είχαν αρχικά ανακοινώσει αποτελεσματικότητα «άνω του 90%», ενώ οι μόνες σοβαρές παρενέργειες αφορούσαν το 2% των ανθρώπων που συμμετέχουν στην έρευνα και ανέφεραν κόπωση και πονοκέφαλο. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ανέφεραν μάλιστα σπανιότερα και πιο περιορισμένες παρενέργειες από ό,τι τα νεαρότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Biontech και Pfizer.

Την ίδια ώρα στην Γερμανία συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με το εμβόλιο και τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών. Σε συνέντευξή του στην «Neue Osnabruecker Zeitung» ο Κλάους Τσίτουτσεκ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πάουλ Έλριχ», το οποίο είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση των εμβολίων, τονίζει σήμερα ότι οι αντίπαλοι του εμβολίου για τον κορονοϊό αποτελούν απειλή για την κοινωνία. “Οι προειδοποιήσεις περί γενετικών βλαβών είναι απολύτως λανθασμένες και προκαλούν αβάσιμους φόβους”, επισημαίνει, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι τα νέα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν να αλλάξουν το γενετικό υλικό του ανθρώπου. «Όλα αυτά δεν αντιστοιχούν στην τρέχουσα κατάσταση επιστημονικής γνώσης», τονίζει και προσθέτει ότι υπάρχει ήδη εμπειρία με εμβόλια γονιδίων, από κλινικές έρευνες σε ανθρώπους, π.χ. για την αντιμετώπιση όγκων, τα οποία δεν είχαν ανησυχητικές παρενέργειες.

cnn.gr

Πηγή: newsone.gr