Χιλιάδες Ουκρανοί εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Αφήνουν πίσω τη ζωή που είχαν μέχρι την Πέμπτη οπότε η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και το αύριο είναι αβέβαιο.

Εικόνες σκληρές, άνθρωποι απελπισμένοι, φοβισμένοι, περπατούν στο άγνωστο. Άλλοι με τις οικογένειες τους άλλοι μόνοι λένε με δάκρυα στα μάτια στα τηλεοπτικά συνεργεία πως άφησαν πίσω τους δικούς τους και φεύγουν από την εμπόλεμη Ουκρανία να σωθούν.

Οδικώς ή και περπατώντας φτάνουν στα σύνορα ΣλοβακίαςΜολδαβίαςΠολωνίαςΟυγγαρίας και Ρουμανίας προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο. Μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση μόλις ξεκίνησε.

Drone video shows Ukrainians fleeing to Poland

Συγκλονιστικές ιστορίες: Έφυγε μόνη με το 3χρονο παιδί της βαριά άρρωστο με καρκίνο

Κάθε πρόσωπο και μία ανθρώπινη ιστορία. Οι «New York Times» σε σημερινό τους δημοσίευμα γράφουν: «Αγκαλιασμένη με τον 3χρονο γιο της, ο οποίος ήταν βαριά άρρωστος με καρκίνο, η 25χρονη Ουκρανή μητέρα φτάνει στην Πολωνία την Παρασκευή. Είναι πλέον ασφαλής από τις βόμβες και τις ρουκέτες που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν, αλλά απελπισμένη που χωρίστηκε από τον σύζυγό της έπειτα την ουκρανική εντολή να μείνουν όλοι οι ικανοί άνδρες πίσω για να αντισταθούν στους Ρώσους. «Δεν είναι μόνο ο σύζυγός μου, αλλά η ζωή μου και η υποστήριξή μου», είπε η Olha Zapotochna, μια από τις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά. «Καταλαβαίνω ότι η χώρα μας χρειάζεται άνδρες για να πολεμήσει, αλλά εγώ τον χρειάζομαι περισσότερο», πρόσθεσε».

olga
H Olha Zapotochna σε παλαιότερη φωτογραφία με τον σύζυγό της και τον γιο της

Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι στιγμής, δήλωσε την Παρασκευή ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, με τα «Ηνωμένα Έθνη» να εκτιμούν ότι έως και 100.000 έχουν εκτοπιστεί.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα της Πολωνίας από την Ουκρανία, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή την Πέμπτη, μεταξύ αυτών 9000, που εισήλθαν στη χώρα από σήμερα το πρωί στις 7 τοπική ώρα, δήλωσε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Σεφερνάκερ.

«Από τις 7 το πρωί, η ουκρανική πλευρά έχει κλείσει ένα μέρος των λωρίδων για τα οχήματα και επιτρέπει τη διέλευση πεζών», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

«Η ουρά στην ουκρανική πλευρά αναμένεται να μειωθεί».

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 26.000 έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για τη Μολδαβία και άλλοι 10.000 για τη Ρουμανία.

Εικόνες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στα σύνορα της Ρουμανίας

Την ίδια ώρα στα σύνορα με τη Ρουμανία οι εικόνες είναι συγκινητικές. Κάτοικοι φτάνουν με τα αυτοκίνητά τους στα σύνορα για να παραλάβουν Ουκρανούς πρόσφυγες. Τους προσφέρουν πακέτα με φαγητό, νερό, ζεστά ροφήματα και διαμονή

Refugees cross into Romania amid Ukraine crisis

Χάος στα σύνορα με την Πολωνία

Την ίδια ώρα άλλοι πολίτες της χώρας περπατάνε μέσα στο κρύο προσπαθώντας να φτάσουν στην Πολωνία. Οικογένειες με μικρά παιδιά περπατούν υπό πολικές θερμοκρασίας για ώρες μέσα στο κρύο επιχειρώντας να περάσουν τα σύνορα. Άλλοι, όπως αναφέρεται στα social media κοιμούνται ακόμη και στο χιόνι.

Οικογένειες με ένα μικρό σάκο ή ακόμη και τίποτα. Κάποιοι σκεπάζονται με κουβέρτες ή πετσέτες για να ζεσταθούν. Τα παιδιά είναι φοβισμένα και παγωμένα. Κάποιοι σφίγγουν στην αγκαλιά τους τα ζωάκια τους. Έχουν διανύσει 40km μέσα στο σκοτάδι για να φτάσουν στην παγωμένη Πολωνία.

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr