Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια, εκτιμά η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας.

Σε ομιλία της που παραχώρησε χθες ενώπιον διπλωματών και επιχειρηματιών, η Λιζ Τραζ, απευθυνόμενη στους δυτικούς συμμάχους, τόνισε ότι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ακόμα λιγότερο αξιόπιστη από την πρώην Σοβιετική Ένωση και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Ρώσο πρόεδρο έναν «απελπισμένο σκευωρό» που δεν πρέπει να ανταμείβεται για την επιθετικότητά του.

Τόνισε επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας και κάλεσε τη Δύση να ενισχύσει τους αμυνόμενους με άρματα μάχης και αεροσκάφη.

Στη Βρετανία, υπάρχει έντονη ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θα μπορούσε να εξαπολύσει επιθέσεις στη Μολδαβία ή τη Γεωργία, εάν του επιτραπεί να έχει υπό τον έλεγχό του την ουκρανική επικράτεια, παρατείνοντας τον πόλεμο για τα επόμενα χρόνια.

Η Λιζ Τρας προειδοποίησε ότι, «αν ο Πούτιν τα καταφέρει, θα υπάρξει ανείπωτη περαιτέρω δυστυχία σε όλη την Ευρώπη και τρομερές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι δικός μας πόλεμος, είναι ο πόλεμος όλων, διότι η νίκη της Ουκρανίας είναι στρατηγική επιτακτική ανάγκη για όλους μας», τόνισε, σχολιάζοντας ότι μια νίκη του Πούτιν θα φέρει «ανείπωτη δυστυχία» στην Ευρώπη, η οποία δε θα ένιωθε ποτέ ξανά ασφαλής».

«Η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πρέπει «να συνεχίσουν να προχωρούν περισσότερο και πιο γρήγορα για να απωθήσουν τη Ρωσία από ολόκληρη την Ουκρανία». Και σε ένδειξη ότι η μάχη για την Ουκρανία θα μπορούσε να τραβήξει, υποστήριξε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δέκα χρόνια».

Στην ομιλία της, υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα της «πάντα αντιστεκόταν στους νταήδες» κι έπαιρνε ρίσκα.

«Βαρύ οπλισμό, άρματα μάχης, αεροπλάνα – να ψάχνουμε βαθιά στα οπλοστάσιά μας, να αυξήσουμε την παραγωγή, πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να επεκταθούν και οι κυρώσεις «ώστε να μην έχει πουθενά να πάει ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο – και αυτό σημαίνει διακοπή εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου μια και καλή».

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ξεκαθάρισε και τις επόμενες κινήσεις του Λονδίνου για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία:
«Αυξάνουμε τις προσπάθειές μας. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για να ωθήσουμε τη Ρωσία έξω από ολόκληρη την Ουκρανία», δήλωση που έχει ερμηνευθεί από Βρετανούς πολιτικούς σχολιαστές ως πρόθεση απώθησης της Ρωσίας και από το Ντονμπάς και από την Κριμαία.

Η Λις Τρας εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το ενδεχόμενο χρήση τακτικών πυρηνικών ή χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
«Η σημερινή Ρωσία είναι λιγότερο αξιόπιστη και από την πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς οι Σοβιετικοί ηγέτες τουλάχιστον περίμενε κανείς ότι θα ενεργούσαν «με κάποιο βαθμό λογικής» και ότι θα αποκλιμάκωναν εντάσεις όταν τους αντιμετώπιζε η Δύση. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει με τον Πούτιν», πρόσθεσε η Βρετανίδα υπουργός.

Τέλος, στην ομιλία της εξήρε επίσης την ανάγκη στήριξης του ουκρανικού λαού και της ουκρανικής οικονομίας, κάτι που σημαίνει υποδοχή προσφύγων, διάθεση τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών ειδών και διατήρηση της ουκρανικής οικονομίας στη ζωή, αλλά και να εξασφαλιστεί πως το καθεστώς Πούτιν «θα λογοδοτήσει για τα απαίσια εγκλήματα που έχει διαπράξει».

Πηγή: newsone.gr