Την σοβαρή αντιμετώπιση του βέτο που έχουν ασκήσει οι δύο χώρες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ζητά η Πολωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επίσης και να συνεχίσει να αναζητεί έναν συμβιβασμό. Το γεγονός αυτό έκανε σαφές και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ζμπίγκνιου Ράου σε δηλώσεις του.

Πιο αναλυτικά, η Ε.Ε. ερευνά τις εθνικιστικές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για ενδεχόμενη υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστικών συστημάτων τους και των μέσων ενημέρωσης, και έχει επιδιώξει να συνδέσει την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Από την πλευρά τους, οι δύο χώρες απάντησαν ασκώντας βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και στα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για βοήθεια στις χώρες-μέλη για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Η θέση της Βουδαπέστης σε ό,τι αφορά στο βέτο είναι «απολύτως σταθερή», επανέλαβε και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ενώ προσέθεσε ότι δεν επιθυμεί να βρεθεί συμβιβασμός στο θέμα του κράτους δικαίου. Σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Ορμπαν τόνισε ότι «οι ψήφοι της Ουγγαρίας και της Πολωνίας είναι απαραίτητοι, προκειμένου να εγκριθεί ο προϋπολογισμός».

Σημείωσε δε, ότι η σύνδεση πολιτικών θεμάτων με οικονομικά θέματα δεν είναι ένα νομικό ζήτημα, αλλά μια πολιτική απόφαση της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό έμμεσα την πρόταση της Φον ντερ Λάιεν.

newsbreak.gr

Πηγή: newsone.gr