Το υπερπολυτελές γιοτ του Βλαντιμίρ Πούτιν «Gracefull» εντοπίστηκε να πλέει προς την Βαλτική από το λιμάνι του Αμβούργου, όπου βρισκόταν τους τελευταίους μήνες, πυροδοτώντας σενάρια ότι επίκειται η ανακοίνωση παγώματος περιουσιακών στοιχείων σε βάρος του Ρώσου προέδρου, στο πλαίσιο των κυρώσεων που σχεδιάζει η Δύση κατά της Μόσχας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Το γιοτ του Πούτιν σχεδιάστηκε το 2005 από τα ρωσικά ναυπηγεία Sevmash στο Σεβεροντβίνσκ.

Αρχικά το σκάφος ονομαζόταν «Baltic» και είχε μήκος 71 μέτρα.

Το 2010, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ναυπήγησή του, αποφασίστηκε να μεταφερθεί το κύτος στη Γερμανία. Κατά τη ρυμούλκησή του, ωστόσο, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής έσπασαν τα σκοινιά με τα οποία το έσερνε το ρυμουλκό, και υπέστη σοβαρές ζημιές στους βράχους ανοικτά των βόρειων ακτών της Νορβηγίας.

Έφυγε βιαστικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυτελές σκάφος έφυγε βιαστικά από τα γερμανικά ύδατα χωρίς να ολοκληρώσει τις επισκευές.

Οι πληροφορίες της Bild, αποδίδουν αυτή τη βιαστική κίνηση σε κάποιον φόβο ενδεχομένως να μην παγιδευτεί το γιοτ του Ρώσου προέδρου σε δυτικές κυρώσεις.

Το ιδιωτικό γιοτ του Βλάντιμιρ Πούτιν όμως μεταδίδουν τα γερμανικά Μέσα εθεάθη να ταξιδεύει προς τη Ρωσία, αφού απέπλευσε από ένα ναυπηγείο του Αμβούργου, πυροδοτώντας τις εικασίες ότι προσπαθεί να αποφύγει την κατάσχεση από κυρώσεις που θα ακολουθούσαν μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία. 

Η εφημερίδα Kieler Nachrichten την Κυριακή δημοσίευσε μια φωτογραφία του πολυτελούς γιοτ μήκους 82 μέτρων που είναι αγκυροβολημένο δίπλα στην κορβέτα του γερμανικού πολεμικού ναυτικού Emden. Έκτοτε το γιοτ έχει πλεύσει στη Βαλτική.

Το «Graceful» βρισκόταν στο ναυπηγείο Blohm+Voss από τον Σεπτέμβριο, για ανακαίνιση. Εκεί τοποθετήθηκαν δύο νέα μεγάλα μπαλκόνια ενώ επισκευάστηκαν και οι κινητήρες του, μεταξύ άλλων.

Ούτε η Blohm+Voss, η οποία κατασκεύασε το θωρηκτό Bismarck, ούτε η μητρική της εταιρεία, Lürssen, δεν έχουν σχολιάσει σχετικά.

Ωστόσο ο κλοιός σφίγγει με αμερικανικά στρατεύματα να έχουν ήδη φτάσει σε Πολωνία (από το Σάββατο) και Ρουμανία προκειμένου να ενισχύσουν την ανατολική πλευρά της γραμμής άμυνας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

in.gr

Πηγή: newsone.gr