Επειδή το μόνο που ακούμε από κυβερνητικά χείλη το τελευταίο διάστημα, είναι πως για τη διασπορά του κορωνοϊού φταίνε οι νέοι, καλό θα ήταν να έβλεπαν οι υπεύθυνοι και πως έχει επηρεαστεί η ζωή των νέων ανθρώπων από την πανδημία.

Πέραν των πρακτικών προβλημάτων, ο κορωνοϊός δημιουργεί και ψυχικά ζητήματα, διαφορετικής χροιάς και έντασης, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες της κάθε ηλικίας. Μια ενδεικτική έρευνα έγινε από την Sentio Solutions (ελληνική healthtech startup) τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2020 σε μαθητές και φοιτητές στην Ελλάδα (180 συμμετέχοντες).

Αυτή αποκάλυψε λοιπόν ότι πάνω από το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ψυχική του υγεία έχει επηρεαστεί προς το χειρότερο, από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία.

Όσο για το ποια είναι τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν πιο συχνά οι συμμετέχοντες; Αυτά είναι αυξημένο στρες, μονοτονία, απαισιοδοξία και έλλειψη κινήτρων. Κάποια άλλα ζητήματα που προβληματίζουν τους ερωτώμενους, είναι η απομάκρυνση από τον κοινωνικό τους περίγυρο, το αίσθημα ότι στερούνται τα όμορφα και ανέμελα χρόνια της νιότης και το θέμα της απόδοσης στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο.

Δείτε ακόμα: Δημοσκόπηση: «Ναι» στην παράταση του lockdown, «ναι» και στο εμβόλιο (video)

Σχετική με το θέμα της απόδοσης είναι και η άποψη για την τηλεκπαίδευση, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (88%) να απαντά ότι προτιμά τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας στην τάξη ενώ η υπάρχουσα κατάσταση έχει επηρεάσει τη σχολική και ακαδημαϊκή απόδοση του 59% εξ’ αυτών.

Υγεία και κοινωνική ζωή

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο κορωνοϊός δεν ανησυχεί τόσο τους συμμετέχοντες νέους σε ότι αφορά τη δική τους υγεία (34% θεωρεί πιθανό/πολύ πιθανό το να νοσήσει, 19% βλέπει μικρή πιθανότητα), αλλά τους ανησυχεί περισσότερο, σε ποσοστό 46%, το να μην αρρωστήσει κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην κοινωνική ζωή των νέων, η οποία είναι σημαντικό κομμάτι της ψυχικής ισορροπίας, το 68% δήλωσε ότι έχει μειώσει τις κοινωνικές συναναστροφές του και ένα 10% δήλωσε ότι δεν άλλαξε τίποτα στην κοινωνική του ζωή.

Η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης είναι αισθητή στο 42% των ερωτηθέντων, αλλά μόνο ένα 14% έχει όντως ζητήσει βοήθεια, ενώ το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης παραμένει δύσκολη.

Πηγή: newsone.gr