Βρετανία και Κίνα αναφέρθηκαν στην επιλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε ετοιμότητα τα πυρηνικά όπλα αποτροπής.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει ο Ρώσος πρόεδρος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, λίγες μέρες μετά την εισβολή που πραγματοποίησε η Ρωσία στη γειτονική της χώρα. 

«Θα πρέπει να ανησυχούμε που ένα κράτος όπως η Ρωσία θεωρεί ότι οι κανόνες δεν την αφορούν, είτε πρόκειται για την εισβολή στην Ουκρανία είτε για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι, αλλά στην ουσία ένας αποτρεπτικός παράγοντας είναι αυτό που είναι, ένας αποτρεπτικός παράγοντας. Όσο φιλόδοξος και αν είναι (ο Πούτιν) σε σχέση με την Ουκρανία, δεν νομίζω ότι θέλει να μπει σε αυτό το πεδίο», είπε ο Γουάλας στο ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.

Ο Πούτιν έθεσε χθες σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, κάτι το οποίο σύμφωνα με τις ΗΠΑ κλιμακώνει τον πόλεμο με «επικίνδυνη ρητορική».

«Εκανε αυτό το σχόλιο. Το εξετάζουμε. Αλλά ξέρετε, αυτό που δεν θα έπρεπε στ’ αλήθεια να ξεχνάμε είναι ότι αυτή είναι μια μεγάλη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα προβλήματά του στην Ουκρανία το να χρησιμοποιεί αυτές τις φράσεις στα μέσα ενημέρωσης», είπε ο βρετανός υπουργός στο δίκτυο Sky News.

Όπως είπε ο Γουάλας, ο Πούτιν συμπεριφέρθηκε παράλογα αποφασίζοντας να εισβάλει στην Ουκρανία. Επιπλέον ο Γουάλας δεν προέβη σε κάποια εικασία σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν προσθέτοντας ότι η Δύση θα διατηρήσει το επίπεδο ετοιμότητάς της.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ενώ ο Πούτιν έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις αποτροπής, που χειρίζονται τα πυρηνικά όπλα, η Βρετανία θεωρεί ότι η εντολή εξυπηρετεί σε έναν μεγάλο βαθμό ρητορικούς σκοπούς και ότι ο Πούτιν δεν θέλει να τα χρησιμοποιήσει.

«Η γλώσσα που έχει χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Πούτιν δεν συνδέεται στην πραγματικότητα με κάτι που να παραπέμπει σε διαδικασία ετοιμότητας. Είναι, όπως αξιολογούμε, μια κίνηση να βάλει τον αποτρεπτικό παράγοντα στον χώρο της επικοινωνίας υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους ότι έχει έναν αποτρεπτικό παράγοντα. Δεν συνδέεται με τίποτα συγκεκριμένο ως προς την ετοιμότητα των δομών των δυνάμεων», είπε ο Γουάλας.

Ψυχραιμία ζητά η Κίνα

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Ουενμπίν, αφού ο Πούτιν έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ουάνγκ επανέλαβε επίσης την άποψη της Κίνας ότι οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

in.gr

Πηγή: newsone.gr