Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Qatargate: «Κάθε φορά έπαιρνε χάρτινη σακούλα με 20.000 ευρώ» – Οι αποκαλύψεις...

Qatargate: «Κάθε φορά έπαιρνε χάρτινη σακούλα με 20.000 ευρώ» – Οι αποκαλύψεις του Παντσέρι για τον Ταραμπέλα

41
0

Λεπτομέρειες για την κατάθεση του Αντόνιο Παντσέρι, του φερόμενου ως εγκεφάλου του Catargate, ο οποίος προχώρησε σε συμφωνία με τις βελγικές αρχές προκειμένου να ελαφρύνει τις ποινές σε βάρος του, αποκαλύπτει η Le Soir.

Ηβελγική εφημερίδα επικαλείται την επιστολή-συμφωνία πέντε σελίδων που υπέγραψαν ο Παντσέρι με τις βελγικές αρχές και στην οποία υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στη δεύτερη από τις καταθέσεις που έδωσε ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής και με την οποία «καίει» τον Βέλγο ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα.

Η επιστολή του ομοσπονδιακού εισαγγελέα περιλαμβάνει ένα μεγάλο απόσπασμα από τη δεύτερη ακρόαση του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι ενώπιον των ανακριτών, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

«Η πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο ήταν μια πρωτοβουλία «λόμπι» και προφανώς αναζητούσαμε βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ορισμένες θέσεις υπέρ του Κατάρ. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν αυτές τις θέσεις, αλλά από απλή πεποίθηση. Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και εγώ, μερικές φορές μόνος μου, μερικές φορές ο Τζιόρτζι μόνος του, τους καλούσαμε να σκεφτούν αυτές τις θέσεις», λέει αρχικά ο Παντσέρι.

Και συνεχίζει: «Γενικά, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με βουλευτές και έτσι τους καλούμε να προβληματιστούν για ορισμένες θέσεις. Τους συμβουλεύουμε λοιπόν, τους λέμε ότι «θα ήταν χρήσιμο…», αλλά δεν συμφωνούν όλοι».

«Σε μία περίπτωση, δηλαδή αυτή του Μαρκ Ταραμπέλα, ανταμείφθηκε πολλές φορές για ένα συνολικό ποσό μεταξύ 120 και 140.000 ευρώ. Τα χρήματα παραδόθηκαν σε μετρητά. Του έδωσα μετρητά αρκετές φορές και μερικές φορές με συνόδευε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι», προσθέτει ο Παντσέρι, προχωρώντας σε λεπτομέρειες:

«Συνήθιζα να δίνω τα χρήματα στον Ταραμπέλα σε διάφορα μέρη. Τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες. Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Τζιόρτζι. Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ. Κάθε φορά, παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση ήταν πριν από έξι μήνες», είπε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης.

Σύμφωνα με τον Παντσέρι, ήταν ο ίδιος που προσφέρθηκε να πληρώσει τον Βέλγο ευρωβουλευτή: «Όταν έγινε μια συνάντηση με τον Μαρκ Ταραμπέλα, ο Τζιόρτζι και εγώ τον ρωτήσαμε εάν συμφωνούσε να υπερασπιστεί ορισμένες θέσεις και αν ήθελε να έχει διάφορα δώρα, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων».

Σήμερα η εκλογή του αντικαταστάτη της Καϊλή – Οι τρεις υποψήφιοι

Παράλληλα, νέο αντιπρόεδρο θα εκλέξει το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα το μεσημέρι, μετά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο αντικαταστάτης της Εύας Καϊλή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος από την κεντροαριστερή ομάδα S&D. Πρόκειται για τον Μαρκ Άνχελ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι έχουν «φροντίσει» να μην προτείνουν υποψήφιο. «Είμαστε υπέρ της ισορροπίας που έχουν προκύψει από τις ενδιάμεσες συζητήσεις και η καριέρα του Μάρκ Άνχελ είναι απολύτως σύμφωνη με αυτό που αναμένεται από έναν αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», υπογράμμισε ο Στεφάν Σεζουρνέ της πολιτικής ομάδας Renew την Τρίτη.

Οι Πράσινοι/EFA και η ακροδεξιά ομάδα ID (Identity and Democracy) έχουν προτείνει ως υποψηφίους, τη Γαλλίδα Γκουεντολάιν Ντελμπό-Κόρφιλντ και την Ιταλίδα Αναλίζα Ταρντίνο αντίστοιχα. Η ψηφοφορία είναι μυστική και η εκλογή απαιτεί απλή πλειοψηφία.

real.gr

Πηγή: newsone.gr