Αμείωτη συνεχίζεται η ένταση στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, με την Ρωσία να αποκαλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες «αντίπαλο», λέγοντας ότι τα πολεμικά τους πλοία πρέπει να μείνουν μακριά από την Κριμαία «για το καλό τους» και χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξή τους στη Μαύρη Θάλασσα ως πρόκληση, σχεδιασμένη για να δοκιμάσει τα νεύρα της Ρωσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίπαλός μας και κάνουν οτιδήποτε που μπορεί να υπονομεύσει τη θέση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, μεταδίδουν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Δεν βλέπουμε κανένα άλλο στοιχείο στην προσέγγισή τους. Αυτά είναι τα συμπεράσματά μας», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Το σχόλιό του ήταν μια αιχμηρή απόκλιση από τη συνήθη γλώσσα που χρησιμοποιεί η Μόσχα, η οποία συχνά αναφερόμενη κατά το παρελθόν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις χαρακτήριζε ως «εταίρο».

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να καταπλεύσουν στη Μαύρη Θάλασσα, τη στιγμή που κλιμακώνεται η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών, στην οποία έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι σήμερα 14.000 άνθρωποι.

Νωρίτερα, πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε στο «Ria Novosti» ότι η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Άγκυρα για τη διέλευση δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων μέσω του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία θα παραμείνουν από τις 14-15 Απριλίου έως τις 4-5 Μαΐου, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η επιχειρησιακή παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα έχει «χαρακτήρα ρουτίνας», επιμένουν οι ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι συντονίζουν τις ενέργειες αυτές με την τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μοντρέ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζoν Κίρμπι.

in.gr

Πηγή: newsone.gr