Διαφωνίες προέκυψαν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σχετικά με τα τουρκικά σχέδια για άνοιγμα ξεχωριστού σταθμού παρατήρησης στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι παράμετροι της ειρηνευτικής αποστολής που συμφωνήθηκαν από τη Ρωσία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στις 10 Νοεμβρίου προέβλεπαν 2.000 Ρώσους που θα περιπολούν στη γραμμή επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία μεταξύ των τριών πρώην σοβιετικών κρατών, αλλά της επετράπη να στείλει μια ομάδα παρατηρητών σε ένα ρωσικό κέντρο παρατήρησης στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Την περασμένη εβδομάδα, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε ετήσια εντολή για την αποστολή παρατήρησης και ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα είναι έτοιμα να αναπτυχθούν μετά την ολοκλήρωση της απαραίτητης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σχετικά με τις παραμέτρους της αποστολής παρατήρησης, αλλά η Τουρκία πιέζει για τη δική της ανεξάρτητη θέση. «Η μεγαλύτερη διαφορά απόψεων τώρα είναι η θέση παρατήρησης που θα εγκαθιδρύσει η Τουρκία στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε τουρκική πηγή.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητο για την Τουρκία να δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο στην περιοχή, ανεξάρτητο από το κοινό κέντρο. Ωστόσο, αυτό είναι απαραίτητο για την Τουρκία», συνέχισε.

Σέρνεται εδώ και πολύ καιρό η υποψία ότι υπάρχει ήδη τουρκική βάση στην επαρχία Nakhichivan, το οποίο διαψεύδεται τόσο από την Τουρκία, όσο και από το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ιμπραήμ Καλίν, ωστόσο, ανέφερε στο NTV ότι η σύνδεση του Ναχιτσεβάν με την ενδοχώρα στο Αζερμπαϊτζάν ήταν «εξίσου πολύτιμη με την απελευθέρωση του Καραμπάχ».

Η Ρωσία αρνείται επίμονα ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα συμπεριληφθούν στην τρέχουσα συμφωνία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι θεωρεί την κίνηση ως άσκοπα προκλητική για τα αρμενικά συμφέροντα.

Πηγή: newsone.gr