Ρωσικό δικαστήριο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επέβαλε στην Google τρία ξεχωριστά πρόστιμα συνολικού ύψους 6 εκατ. ρουβλίων (66.672 ευρώ) επειδή δεν απομάκρυνε από την πλατφόρμα της περιεχόμενο που η Μόσχα θεωρεί απαγορευμένο.

Για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκε πρόστιμο 26 εκατ. ρουβλίων (290.000 ευρώ) στην επίσης αμερικανική Facebook.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται εν μέσω μιας ευρύτερης διαμάχης Μόσχας και Google, σχολιάζει το Reuters. Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε τελικά να επιβραδύνει τη λειτουργία της πλατφόρμας αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί.

Η Ρωσία έχει ήδη επιβάλει μια τιμωριτικού χαρακτήρα επιβράδυνση στην πλατφόρμα  του Twitter για τη μη διαγραφή παράνομου περιεχομένου, ως μέρος της προσπάθειας που κάνει η Μόσχα να ελέγξει τους γίγαντες της Δυτικής τεχνολογίας και να ενισχύσει αυτό που αποκαλεί «κυριαρχία» στο διαδίκτυο.

Η Google κρίθηκε ένοχη για διοικητικές παραβάσεις, απεφάνθη το δικαστήριο Ταγκάνσκι  της Μόσχας, επιβάλλοντας πρόστιμο 2 εκατ. ρουβλίων για κάθε παράβαση.

Οι κατηγορίες αφορούν αναρτήσεις, οι οποίες όπως ισχυρίζεται η Ρωσία ενθάρρυναν ανηλίκους να συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες από τις αρχές  διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, όταν άνθρωποι σε όλη την επικράτεια της Ρωσία βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι μετά την σύλληψη του.

Το Απρίλιο ρωσικό δικαστήριο είχε επιβάλλει τρία ξεχωριστά πρόστιμα στο Twitter ύψους 8,9 εκατ. ρουβλίων (99.030 ευρώ)  επειδή δεν διέγραψε απαγορευμένο περιεχόμενο, ενώ για παρόμοιους λόγους είχε επιβληθεί πρόστιμο και στο TikTok.

in.gr

Πηγή: newsone.gr