Η μετοχή της εταιρείας του εκτοξεύθηκε κατά 250% χάρη στο εμβόλιο που παρήγαγε μαζί με την Pfizer

Ακόμα ένα ορόσημο κατέκτησε ο συνιδρυτής της γερμανικής BioNTechΟυγκούρ Σαχίν, αφού από χθες Πέμπτη φιγουράρει ανάμεσα στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Αυτό συνέβη αμέσως μετά την έγκριση από το Ηνωμένο Βασίλειο, της χρήσης του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με την Pfizer.

Η μετοχή της BioNTech έκανε άλμα 8% αυτή την εβδομάδα, ενώ από τις αρχές του χρόνου έχει εκτοξευθεί κατά 250%. Ο Σαχίν είναι τώρα ο 493ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή αξία 5,1 δισ. δολάρίων, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που δίνει έγκριση για κάποιο εμβόλιο κατά της Covid-19, ανοίγοντας τον δρόμο για τους εμβολιασμούς με το προϊών που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με τις οποίες έχει αποτελεσματικότητα 95% στην αποτροπή της νόσου. Η BioNTech αναμένει την απόφαση της αμερικανικής FDA και των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ.

Στο παρελθόν η BioNtech είχε εστιάσει στις προσπάθειες αντιμετώπισης του καρκίνου, ο Σαχίν όμως, μαζί με τη σύζυγό του Οζλέμ Τουρέτσι (αρχίατρο της BioNtech) άρχισαν να εστιάζουν στον κορωνοϊό τον περασμένο Ιανουάριο, όταν διάβασαν μια ανησυχητική μελέτη για την εξάπλωση του ιού σε μια οικογένεια που είχε επισκεφθεί την πόλη Ουχάν της Κίνας. Τα αποτελέσματα που πέτυχαν ήταν μια επιβεβαίωση για τα νέου τύπου φάρμακα που κυνηγούσαν σε όλη τους την καριέρα.

Ο γεννημένος στην Τουρκία επιστήμονας είναι ο μοναδικός μέτοχος μιας γερμανικής εταιρείας που ελέγχει το 18% της BioNTech, η οποία άντλησε 150 εκατ. δολάρια από την εισαγωγής της στο αμερικανικό χρηματιστήριο πέρυσι.

Ο Σαχίν βρίσκεται στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους μαζί με δυο άλλους Γερμανούς, τους αδελφούς Στρούγκμαν.

Κατέχουν περίπου το 50% της BioNTech και είχαν υποστηρίξει το προηγούμενο εγχείρημα στον τομέα βιοτεχνολογίας που ξεκίνησε ο Σαχίν και η σύζυγος του, την Ganymed Pharmaceuticals. Η περιουσία των δυο αδελφών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 24 δισ. δολ.

newmoney.gr

Πηγή: newsone.gr