Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο άφησαν τουλάχιστον 26 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες (σύμφωνα με το AFP) στο Άντεν, την προσωρινή πρωτεύουσα της Υεμένης, όπου μόλις είχε φτάσει η νέα κυβέρνηση ενότητας. Επίθεση για την οποία ένας υπουργός κατηγόρησε τους αντάρτες Χούτι ότι είναι πίσω από αυτήν.

«Αυτές οι τρομοκρατικές πράξεις (…) δεν θα αποθαρρύνουν τη νόμιμη κυβέρνηση να ασκήσει τα καθήκοντά της», δήλωσε ο Πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χαντί, χωρίς να κατηγορήσει κανέναν ως υπεύθυνο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Saba.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Μπεν Μουμπάρακ κατηγόρησε τους αντάρτες Χούτι, οι οποίοι εισέβαλαν στην πρωτεύουσα Σαναά τον Σεπτέμβριο του 2014 και κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της χώρας, πυροδοτώντας έναν θανατηφόρο εμφύλιο πόλεμο.

«Με βάση όλες τις τρέχουσες πληροφορίες η εγκληματική επίθεση που στοχεύει την κυβέρνηση διαπράχθηκε από τους Χούτι», έγραψε στο Twitter.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο εκρήξεις που συνέβησαν όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε και οι αξιωματούχοι ξεκινούσαν να αποβιβάζονται. Πηγή στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε στο Reuters πως τρία βλήματα όλμου έπεσαν στην αίθουσα του αεροδρομίου.

Στη νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση συμμετέχουν η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χάντι και οι αυτονομιστές του νότου. Οι δύο ομάδες είναι οι κύριες υεμενικές παρατάξεις στη συμμαχία που έχει την έδρα της στον νότο, υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και πολεμάει εναντίον του κινήματος των Χούτι, που έχει συμμαχήσει με το Ιράν και ελέγχει τον βορρά.

Βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται στο νότιο λιμάνι του Άντεν εξαιτίας μιας διένεξης ανάμεσα στους αυτονομιστές και την κυβέρνηση του Χάντι. Οι αυτονομιστές (Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο, STC), οι οποίοι επιδιώκουν την ανεξαρτησία της νότιας Υεμένης, κήρυξαν νωρίτερα φέτος την αυτονομία του Άντεν, προκαλώντας βίαιες συγκρούσεις και περιπλέκοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη συνολική σύγκρουση.

Ο συνασπισμός με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα το νέο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αυτονομιστές. Η κυβέρνηση αυτή έφθασε από το Ριάντ, όπου οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν για περισσότερο από έναν χρόνο με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: newsone.gr