ανεξετάζεται η  λειτουργία τζαμιών και παίρνονται πιο σκληρά μέτρα.

Στην Ελλάδα επιτρέπουμε τζαμιά ακόμη και σε κάθε κέντρο μεταναστών.

Συγκεκριμένα, μετά την ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της προπερασμένης Δευτέρας 2 Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης, με πέντε νεκρούς – ανάμεσά τους ο δράστης – και 23 τραυματίες, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων προανήγγειλε χτές το μεσημέρι ένα νέο “αντιτρομοκρατικό πακέτο“, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την προληπτική ηλεκτρονική παρακολούθηση επικίνδυνων ατόμων που έχουν αποφυλακιστεί, όπως επίσης και την αποκαλούμενη “προληπτική κράτηση“.

Περαιτέρω σημεία αφορούν την δυνατότητα ανάκλησης της αυστριακής υπηκοότητας μετά από τρομοκρατική καταδίκη, αφαίρεση άδειας οδήγησης και αυστηρότερους νόμους για όπλα, καθώς και „επέκταση ποινικού αδικήματος για την αποτελεσματική καταπολέμηση του θρησκευτικά υποκινούμενου πολιτικού εξτρεμισμού (πολιτικό Ισλάμ)”.

Εξτρεμιστικοί σύλλογοι και χώροι λατρείας θα πρέπει να μπορούν να κλείνονται πιο εύκολα σε περίπτωση τρομοκρατικής προπαγάνδας, και επιπλέον, πρέπει να υπάρξει δέσμευση της δικαιοδοσίας των εισαγγελέων και των δικαστηρίων για τρομοκρατικές υποθέσεις.

Η δικαστική εποπτεία καταδικασθέντων ατόμων πρέπει επίσης να επεκταθεί με αυξημένες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τις υπηρεσίες δοκιμασίας και τα ιδρύματα αποριζοσπαστικοποίησης. Κρατικές και άλλες παροχές πρέπει να καταργούνται – στο μέτρο του δυνατού – μετά από καταδίκη για τρομοκρατικό αδίκημα.

Με την επέκταση του νόμου περί συμβόλων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την εξάπλωση εξτρεμιστικών ιδεών και ένας „ενιαίος κατάλογος ιμάμηδων” θα πρέπει να καθιστά δυνατό το κλείσιμο χώρων λατρείας σε περίπτωση τρομοκρατικής προπαγάνδας, αναφέρεται στο σχετικό σχέδιο του “αντιτρομοκρατικού πακέτου”.

Προβλέπεται, επίσης, μία συστηματική ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των αρχών ασφαλείας, της αρμόδιας Αρχής Συλλόγων και της Υπηρεσίας Θρησκευμάτων, ενώ θα υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό γραφείο αναφοράς για διαδικτυακό περιεχόμενο που εκθειάζει την βία σε σχέση με τον τζιχαντισμό.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Βιέννη θέλει επίσης να θέσει σε ισχύ αυστηρότερους νόμους για τα όπλα, όπου, για παράδειγμα, θα προβλέπεται ότι κάθε νέας έκδοσης άδειας όπλου ή κάρτας ιδιοκτησίας όπλου πρέπει να προηγείται υποχρεωτικά έρευνα του αρχείου εξτρεμισμού της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να επανεξετάσει όσα προβλέπονται ως ποινικά αδικήματα για κατοχή και προμήθεια απαγορευμένων όπλων και, εάν είναι απαραίτητο, να τα ενισχύσει, ενώ για καταδικασμένους τρομοκράτες θα ισχύει ισόβια απαγόρευση κατοχής ή απόκτησης όπλων, εξαρτημάτων και πυρομαχικών.

Η κυβέρνηση αναφέρει επίσης την μεταρρύθμιση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος και Καταπολέμησης Τρομοκρατίας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού εδώ και αρκετό καιρό και της οποίας η αναδιοργάνωση θα πρέπει να οδηγήσει στην „αποκατάσταση της εμπιστοσύνης εκ μέρους του πληθυσμού, αλλά και συνεργαζόμενων υπηρεσιών”, ενώ θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για την δικαιοδοσία των εισαγγελέων και των δικαστηρίων για τρομοκρατικές ποινικές υποθέσεις.

Ένα πρώτο νομοθετικό πακέτο θα εκπονηθεί από τα αρμόδια υπουργεία έως τις αρχές Δεκεμβρίου και θα υποβληθεί σε διαδικασία αξιολόγησης, ενώ τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής που ανακοινώθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη και μετά τις εντοπισθείσες παραλείψεις και σφάλματα των ερευνών, θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή αυτού του πακέτου μέτρων.

pronews.gr

Πηγή: newsone.gr