Σε διαδήλωση στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα επικύρωσης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών από το Κογκρέσο, κάλεσε τους οπαδούς του ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ, την ώρα που ακόμη και οι παραδοσιακοί σύμμαχοί του μοιάζουν να τον εγκαταλείπουν.

Το κάλεσμα Τραμπ αξιολογείται ως μια ύστατη προσπάθεια του απερχόμενου προέδρου να ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο να μην επικυρώσει την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Χιλιάδες υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ αναμένονται στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της χώρας την ημέρα αυτή με σκοπό να στηρίξουν τον Τραμπ και τις αβάσιμες κατηγορίες ότι υπήρξε «μαζική» νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Μεταξύ των διαδηλωτών που αναμένονται είναι και κάποιες βίαιες ομάδες, όπως η ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία στους δρόμους της Ουάσινγκτον, έπειτα από μια αντίστοιχη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στις 12 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν ταραχές. Τότε πολλοί άνθρωποι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι και δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Τραμπ έγραψε δύο μηνύματα στον λογαριασμό του στο Twitter με τα οποία καλούσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αυτή, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου «τη μεγαλύτερη ΑΠΑΤΗ στην Ιστορία του έθνους μας».

«Τα λέμε στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου. Μην το χάσετε. Θα ακολουθήσουν πληροφορίες», ανήρτησε χθες Κυριακή ο Τραμπ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος ελπίζει η διαδήλωση αυτή να ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο ώστε να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στις 6 Ιανουαρίου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς αναμένεται να προεδρεύσει μιας συνεδρίασης του Κογκρέσου προκειμένου να επικυρωθούν οι ψήφοι του Συμβουλίου των Εκλεκτόρων, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 306 εκλέκτορες και ο Τραμπ 232.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, στην οποία συμμετέχουν οι γερουσιαστές και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο αντιπρόεδρος θα ανοίξει και θα διαβάσει τα πρακτικά από την καταμέτρηση των ψήφων των εκλεκτόρων κάθε πολιτείας και θα ανακοινώσει τον νικητή των εκλογών.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι, όπως συνήθως, τυπική.

Όμως ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στον Πενς να απορρίψει τις ψήφους των εκλεκτόρων των πολιτειών που ψήφισαν υπέρ του Μπάιντεν, μια εξουσία που διαθέτει μόνο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ελλείψει αποδείξεων για να στηρίξει τις καταγγελίες του περί «μαζικής νοθείας», οι περίπου 50 προσφυγές που έχουν καταθέσει σύμμαχοι του Τραμπ σε όλες τις ΗΠΑ έχουν είτε απορριφθεί από τα δικαστήρια είτε εγκαταλειφθεί.

New York Post: Σταμάτα την τρέλα

Την ίδια ώρα, αυστηρή κριτική ασκεί, για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια της θητείας του, η αγαπημένη εφημερίδα του απερχόμενου προέδρου New York Post.

Mε πρωτοσέλιδο τίτλο «Σταμάτα την τρέλα», η αμερικανική εφημερίδα, η οποία είχε κρατήσει, μέχρι σήμερα, θετική στάση απέναντι στον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο, τον καλεί να σταματήσει να ισχυρίζεται ότι υπήρξε εκλογική νοθεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Χάσατε τις εκλογές». «Καταλαβαίνουμε, κύριε Πρόεδρε, ότι είστε θυμωμένος που χάσατε. Αλλά εάν συνεχίσουμε αυτό το δρόμο, είναι καταστροφικό», υποστηρίζει το βασικό άρθρο της εφημερίδας.

Το άρθρο πάντως δεν αναφέρει ρητά ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές, αλλά υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες του Τραμπ να αποδείξουν εκλογική νοθεία έχουν αποτύχει παταγωδώς.

«Είχατε κάθε δικαίωμα να κάνετε έρευνα για τις εκλογές. Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: Αυτές οι προσπάθειες δεν κατέληξαν πουθενά», υποστηρίζει το επίμαχο άρθρο.

cnn.gr

Πηγή: newsone.gr