Δείτε φωτογραφίες – Πρόκειται για ένα «έργο ωδή στην ελληνική σκέψη που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας» που «δανείζει» η γαλλική εθνοσυνεύλεση στη χώρα μας, τιμώντας την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Στην Ελλάδα έφτασε, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη, η περίφημη ταπισερί «Σχολή των Αθηνών», που παραχώρησε η Γαλλική Εθνοσυνέλευση στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να τοποθετηθεί έξω από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.

Πρόκειται για ένα «έργο ωδή στην ελληνική σκέψη που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας», σύμφωνα με τον κ. Μυλωνάκη, έναν εθνικό θησαυρό της Γαλλίας από τον 17ο αιώνα, ο οποίος κοσμεί από το 1879 τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

tapetsaria1

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το συγκεκριμένο έργο θα δανειστεί στην Ελλάδα για έναν χρόνο, ενώ για το εν λόγω ζήτημα υπήρξε και επικοινωνία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και του Γάλλου ομολόγου του Ρίτσαρντ Φεράντ.

vouli_gallia1
vouli_gallia2
sxoli_ton_athinon

Η «Σχολή των Αθηνών», θα είναι δώρο της Γαλλικής Δημοκρατίας προς την Ελλάδα, επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και απεικονίζει τους αρχαίους φιλοσόφους της Αθήνας να κάθονται αντικριστά. Σημειώνεται πως στην έκθεση του πρώτου ορόφου του Κοινοβουλίου θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση «η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας».

tapetsaria2
tapetsaria3

Πρόκειται για τον πιο γνωστό πίνακα με θέμα την Επανάσταση του 1821 που φιλοτεχνήθηκε από τον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο Νικηφόρο Λύτρα. Μάλιστα για να καταφέρει να τελειώσει το έργο του ο Νικηφόρος Λύτρας βασίστηκε στις διηγήσεις του στρατηγού Κωνσταντίνου Κανάρη.

Πηγή: newsone.gr