Η Ρωσία έκλεψε τη φόρμουλα για το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και τη χρησιμοποίησε για να βοηθήσει στη δημιουργία του δικού της Sputnik V, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Sun.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας είπαν ότι έχουν αποδείξεις πως ένας από τους κατάσκοπους του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεψε ζωτικά δεδομένα από την φαρμακευτική εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου για το εμβόλιο, έγραψαν ακόμα οι Βρετανοί.

Το ρωσικό εμβόλιο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με το εμβόλιο της Οξφόρδης. Οι ομάδες ασφαλείας είναι πλέον σίγουρες ότι αντιγράφηκε. «Είναι κατανοητό ότι τα δεδομένα έχουν κλαπεί από ξένο πράκτορα αυτοπροσώπως», αναφέρεται στην έκθεση.

Πέρυσι, κατάσκοποι κατηγόρησαν τον Πούτιν, λέγοντας ότι ήταν «πάνω από 95% σίγουροι» ότι Ρώσοι χάκερ επιχορηγούμενοι από το κράτος, είχαν στοχεύσει βρετανικούς, αμερικανικούς και καναδικούς φορείς που ανέπτυξαν εμβόλια Covid.

«Η Sun είναι μια πολύ γνωστή βαθιά αντιεπιστημονική εφημερίδα. Λοιπόν, μάλλον αντιμετωπίζουμε τις εκδόσεις της ως παρόμοια αντιεπιστημονικές», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας το δημοσίευμα.

Πηγή: newsone.gr