Mάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αττική. Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη και δυστυχώς ο εφιάλτης συνεχίζεται, καθώς η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και μαίνεται από την Πάρνηθα, τον Άγιο Στέφανο και τη Μαλακάσα. Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν τα εναέρια μέσα και κάνουν ρίψεις νερού για να μπορέσουν να οριοθετήσουν τη φωτιά. Ανησυχία βεβαίως υπάρχει για τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι θα πνέουν σήμερα.

Στο μέτωπο της Πάρνηθας το πρόβλημα εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και την Βαρυμπόμπη, όπου οι φλόγες είναι από χθες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ανακόψουν την πορεία της, αλλά δεν κατάφεραν να την ελέγξουν. Αστυνομικοί και πυροσβέστες προσπαθούσαν να απομακρύνουν τον κόσμο που δεν ήθελε να φύγει από τα σπίτια του προσπαθώντας να σώσει ό,τι μπορεί, παρότι για τους οικισμούς έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Και σήμερα το πρωί οι αναζωπυρώσεις στους Θρακομακεδόνες είναι συνεχείς με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη “σπιθαμή προς σπιθαμή”. Σε όλο το μήκος της περιοχής υπάρχουν διάσπαρτα “καντηλάκια”. Κάποια στιγμή, όπως φάνηκε σε πλάνα που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, άρπαξε φωτιά η αυλή ενός σπιτιού, η οποία είχε ξερά χόρτα, ενώ οι καύτρες κατευθύνονται παντού. Αστυνομικοί και εθελοντές, αλλά και κάτοικοι της περιοχής προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες με ξεροκλάδια.

Ώρες αγωνίας και στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο στη Μαλακάσα, όπου και κατευθύνθηκε η φωτιά περνώντας την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας καίγοντας πυκνό πευκοδάσος. Ένα κομμάτι του πύρινου μετώπου πάει προς τον Ωρωπό. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο κινείται αργά μεν αλλά σταθερά και το θερμικό φορτίο είναι τόσο ισχυρό που είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της, παρά τις πολύ ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούσαν όλη την νύχτα, που ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της μέρας από τα εναέρια μέσα.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, το μεγάλο μέτωπο που κατευθυνόταν στην περιοχή έχει περιοριστεί, όπως και αυτό προς τη Μαλακάσα, όπου υπάρχουν μικροεστίες, ωστόσο μεγάλο πρόβλημα είναι οι αναζωπυρώσεις στο κομμάτι που δεν έχει περάσει την εθνική οι οποίες δυνητικά μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Μάλιστα, σήμερα το πρωί ξεπηδούν νέες εστίες φωτιάς στην περιοχή.

Σημειώνεται το βράδυ της Παρασκευής εκκενώθηκαν το Μαρκόπουλο Ωρωπού, το Μπάφι, η Μαυροσουβάλα, το Μήλεσι και το Λεβίδι, ενώ νωρίτερα είχε εκκενωθεί η Μαλακάσα.

Το τρίτο μέτωπο είναι στον Άγιο Στέφανο και είναι επίσης σε πλήρη εξέλιξη στις άκρες του οικισμού. Οι φλόγες μπήκαν μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων. Πολλά σπίτια κάηκαν, ενώ συνεχώς σημειώνονταν εκρήξεις. Από την άλλη πλευρά συνεχίζει να καίει περιμετρικά της λίμνης Μαραθώνα, επίσης αργά αλλά σταθερά. Και εκεί γίνεται μάχη για να μην προχωρήσουν οι φλόγες, αλλά δεν έχει ελεγχθεί σε κανένα σημείο.

Νωρίς το πρωί εστάλη μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στον Άγιο Στέφανο στις περιοχές Αγιά Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγιά Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου εκκενώστε τώρα προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Στο υπόλοιπο τμήμα της τεράστιας πυρκαγιάς που έχει εξαφανίσει σχεδόν το υπέροχο δάσος της Βόρειας Αττικής οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρωσεις σε όλη την έκταση της από το ύψος του Κρυονερίου και μέσα στις Αφίδνες, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη Δροσοπηγή.

Το μόνο ευχάριστο νέο είναι ότι τη νύχτα αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στα Άνω Λιόσια, επεκτάθηκε στην κορυφογραμμή του Ποικίλου Όρους και απειλούσε να κατέβει προς Πετρούπολη. Η πυρκαγιά αυτή έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ άνοιξαν και οι δρόμοι στους οποίους είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Από χτες έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις πυρόσβεσης, πυροσβέστες και αεροσκάφη που έχουν φτάσει από την Γαλλία, την Ουκρανία, καθώς και από την Κύπρο που έφτασαν πρώτοι προχτές ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Εκατό Ουκρανοί είναι ήδη στην Εύβοια , 82 Γάλλοι στην Αττική, μαζί με 40 Κύπριους πυροσβέστες, όπως επίσης και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη και ένα ακόμα καναντέρ από την Κροατία, ενώ από σήμερα εντάσσονται στις δυνάμεις πυρόσβεσης 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και τα δύο σουηδικά αεροσκάφη air tractor, ενώ αναμένονται σήμερα από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα από την Ελβετία. Δύο ακόμα αεροσκάφη από την Κύπρο επιχειρούν στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα στις πυρκαγιές από στις πυρκαγιές ισχύουν τα εξής:

• Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων 1 συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 246 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 66 οχήματα και 1Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν 100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα από την Ουκρανία. Επίσης, συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου στις περιοχές, Αρχαία Ολυμπία και Λαμπέτι Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 1 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στην Μέλπεια Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Πηγή: newsone.gr