Το ΝΑΤΟ πρέπει να ακολουθήσει «συγκεκριμένα βήματα» για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα με τη Λευκορωσία, είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι την Κυριακή, προσθέτοντας ότι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία ενδέχεται να ζητήσουν διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της συνθήκης της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 4, οποιοσδήποτε σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις όποτε, κατά τη γνώμη του, απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του.

«Συζητάμε με τη Λετονία και ειδικά με τη Λιθουανία, εάν θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Δεν αρκεί μόνο να εκφράσουμε δημόσια την ανησυχία μας – τώρα χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα και τη δέσμευση ολόκληρης της συμμαχίας» πρόεσθεσε.

Ο Μοραβιέτσκι είπε στο PAP ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας«Σίγουρα θα συζητήσουμε περαιτέρω κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους κλεισίματος των συνόρων».

Ακόμη, τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτήσει από κοινού την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα.

Πηγή: newsone.gr