Στριμωγμένη η κυβέρνηση από τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και από την επιλογή να βάλει απέναντι μικρομεσαίους, εργαζομένους και νοικοκυριά που στήριζαν τον Πρωθυπουργό και τη Ν.Δ. μέχρι πρότινος.

Παρατεταμένη αδυναμία να επιλύσει την εξίσωση που περιλαμβάνει τη διατήρηση της δημόσιας υγείας από τη μια και τη στήριξη της μεσαίας τάξης από την άλλη εμφανίζει, δυστυχώς σε βάρος της κοινωνίας, η κυβέρνηση.

Οι κακές της επιδόσεις και στα δύο αυτά μείζονα ζητήματα έχουν επιφέρει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, που από τους διθυράμβους κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, πλέον, στριμωγμένη στον τοίχο, καλείται να απολογείται για τις εκατόμβες νεκρών από τον Νοέμβριο και μετά και να αναζητά εναγωνίως λύση για τη στήριξη των νοικοκυριών τώρα, αλλά και στη συνέχεια, όταν η τεράστια ύφεση θα φανεί έμπρακτα στην καθημερινότητα του πολίτη.

Πολλά κενά στο κυβερνητικό αφήγημα

Οι περισσότεροι από 4.000 θάνατοι στη χώρα από τον κορωνοϊό μόνο επιτυχία δεν μπορεί να χαρακτηριστούν, παρά τις προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να πείσει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από αυτήν των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών. Με πολλά κενά στο κυβερνητικό αφήγημα, όπως τα διπλά βιβλία μέτρησης των κρουσμάτων που αποκάλυψε η «δημοκρατία», η άρνηση δημοσιοποίησης των πρακτικών των συνεδριάσεων της επιτροπής των ειδικών, τα λιγοστά τεστ και η αγνόηση προτάσεων της επιστημονικής κοινότητας, στην κυβέρνηση δεν έλαβαν υπ’ όψιν τις προειδοποιήσεις για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που «χτυπά» τη χώρα μας και τρέμουν στην ιδέα μήπως ακολουθήσει μετά τις γιορτές και ένα τρίτο καταστροφικό κύμα.

Όπως αναγνώρισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς την περασμένη Πέμπτη, «οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα είναι μη αναστρέψιμο. Μπορεί να μειώνονται τα κρούσματα, αλλά δεν μειώνονται οι αριθμοί των ασθενών στις ΜΕΘ». Αναπόφευκτη, στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε η λήψη αυστηρότερων μέτρων σε τοπικό επίπεδο, με την Ελευσίνα, τη Μάνδρα και τον Ασπρόπυργο να τελούν από προχθές σε σκληρό lockdown, που ενδεχομένως να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, κυρίως της βόρειας Ελλάδας.

Μέχρι και ο Στέφανος Μάνος, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. και ιδρυτής της Δράσης, η οποία πλέον έχει απορροφηθεί από την κυβερνώσα παράταξη, εντός της εβδομάδας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Μάλιστα, παρέθεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκριτικό πίνακα της χώρας μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, καταδεικνύοντας την αποτυχημένη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα.

Έντονος είναι, εξάλλου, ο προβληματισμός των ειδικών ακόμα και για το όριο των 9 ατόμων στο γιορτινό τραπέζι, καθώς φοβούνται μήπως εξαιτίας αυτού προκληθεί νέα διασπορά του ιού. Επισήμως δεν υπάρχει η σκέψη σε πανελλήνια κλίμακα για αλλαγή της συγκεκριμένης οδηγίας, όμως δεν αποκλείεται σε τοπικό επίπεδο και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, να μειωθεί ο παραπάνω αριθμός ή και να μην ισχύσει καθόλου το ρεβεγιόν δύο οικογενειών μαζί.

«Φέτος ρεβεγιόν δεν υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, με την κυβέρνηση να επενδύει πολλά στους μαζικούς εμβολιασμούς. Οι πρώτοι από αυτούς αναμένεται να γίνουν στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, την προσεχή Κυριακή 27 Δεκεμβρίου. «Το εμβόλιο καθίσταται στο σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο στη μετα-Covid εποχή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του νέου έτους.

Και στην οικονομία, πάντως, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η κυβέρνηση, με τις επιλογές της, τα λάθη και τις παραλείψεις της, έχει βρεθεί «απέναντι» σε εργαζομένους και νοικοκυριά, τη λεγόμενη «μεσαία τάξη», που στήριξε τον πρωθυπουργό τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στην εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας όσο και στις περσινές εθνικές εκλογές, όπου του εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας. Με την πολιτική της, η κυβερνώσα παράταξη δείχνει να μην έχει αίσθηση της πραγματικότητας, η οποία μεταφράζεται σε χιλιάδες λουκέτα στην αγορά, σε πλήθος ανέργων, με το σύνολο των νοικοκυριών να επιστρέφει σε μνημονιακές εποχές.

Τελικά, η Ελλάδα αποδεικνύεται ως η λιγότερο προετοιμασμένη ευρωπαϊκή χώρα

Οι προοπτικές της οικονομίας δείχνουν δυσοίωνες, όπως και ο Ιανουάριος, για τον οποίο η κυβέρνηση έχει μεταθέσει πληρωμές για τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση και Εφορία, ενώ οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της φαίνονται και από το σχέδιο Πισσαρίδη, για το οποίο μάλιστα καμαρώνει ο Πρωθυπουργός:

  • ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στον ιδιωτικό τομέα,
  • ελαστικοποίηση της εργασίας,
  • μείωση κοινωνικών δαπανών και κοινωνικές ανισότητες είναι ανάμεσα στις θέσεις που περιλαμβάνει το σχετικό σχέδιο.

Τελικά, η Ελλάδα αποδεικνύεται ως η λιγότερο προετοιμασμένη ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς πλάνο και στρατηγική όσον αφορά την παραγωγή πλούτου, ενώ εξαιρετικά περιορισμένες ήταν και οι κρατικές δαπάνες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ισχυρή στήριξη της οικονομίας μας.

Την ίδια στιγμή, σοβαρός είναι ο προβληματισμός στην κυβέρνηση μήπως, εξαιτίας της πανδημίας, μείνει πίσω η φροντίδα της καθημερινότητας του πολίτη. Μόνο τυχαία δεν ήταν η σχετική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με την ανάγκη τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων έκδοσης των παλαιών συντάξεων. Όπως αναγνώρισε, «εισπράττουμε πολιτικό κόστος από αυτή την ιστορία» και ζήτησε «μεγαλύτερη ταχύτητα στην αντιμετώπιση του θέματος» το οποίο μάλιστα η αντιπολίτευση έχει κάνει «σημαία της ρητορικής της».

Πηγή: newsone.gr