Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Ταϊβάν: Πρώτη επίσκεψη υπουργού από τη Γερμανία εδώ και 26 χρόνια

Ταϊβάν: Πρώτη επίσκεψη υπουργού από τη Γερμανία εδώ και 26 χρόνια

58
0

Η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας Μπετίνα Σταρκ- Βάτσινγκερ έφτασε σήμερα στην Ταϊπέι και έγινε η πρώτη υπουργός της χώρας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ταϊβάν εδώ και περισσότερες από δυόμιση δεκαετίες, την ώρα που η ένταση μεταξύ του νησιού και της Κίνας είναι οξυμένη.

«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή για εμένα να είμαι η πρώτη υπουργός (…) που επισκέπτεται την Ταϊβάν εδώ και 26 χρόνια», επεσήμανε η Σταρκ- Βάτσινγκερ κατά την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας για την επιστήμη και την τεχνολογία.

Βάσει της συμφωνίας, Ταϊβάν και Γερμανία σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς, όπως οι μπαταρίες λιθίου, το υδρογόνο, η τεχνητή νοημοσύνη και οι ημιαγωγοί.

Η Γερμανίδα υπουργός δήλωσε ότι είναι σημαντικό να προωθείται η συνεργασία «με εταίρους με αντίστοιχη νοοτροπία».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής Εθνικού Συμβουλίου Επιστημών και Τεχνολογίας (NSTC) Γου Τσουνγκ- Τσονγκ επεσήμανε ότι η επίσκεψη αυτή δείχνει ότι η Γερμανία θεωρεί την Ταϊβάν «πολύτιμο εταίρο».

«Αν συνδυάσουμε την ικανότητα παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (chip) της Ταϊβάν με τις εφαρμογές της Γερμανίας σε κάποιες προηγμένες βιομηχανίες, όπως η βιοϊατρική και η αυτοκινητοβιομηχανία, τότε πρόκειται για μια συνεργασία επικερδή και για τις δύο πλευρές για τα επόμενα 10, 20 ή ακόμη και 30 χρόνια», σημείωσε ο Γου.

Η Κίνα δήλωσε ότι «αντιτίθεται σθεναρά» σε αυτή την «κακόβουλη» επίσκεψη, αντέδρασε σήμερα ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα εξέδωσε επίσημη διαμαρτυρία με την οποία εξέφρασε την έντονη δυσαράσκειά της προς τη γερμανική πλευρά, στο Πεκίνο και το Βερολίνο», πρόσθεσε.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος του εδάφους της και αντιτίθεται στις επίσημες επισκέψεις που πραγματοποιούν στο νησί αξιωματούχοι από άλλες χώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας είχε επαναλάβει τη δέσμευσή του στην αρχή της «μίας Κίνας», βάσει της οποίας το Βερολίνο έχει επίσημες σχέσεις μόνο με το Πεκίνο. Ωστόσο η Γερμανία έχει επισημάνει ότι διατηρεί «στενούς δεσμούς με την Ταϊβάν».

real.gr

Πηγή: newsone.gr