Αγωνιστής με πλούσια δράση από τα φοιτητικά του χρόνια, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με προσωπική στενή σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου από τα χρόνια του ΠΑΚ και στη συνέχεια με τη Φώφη Γεννηματά, ο Θανάσης Τσούρας έφυγε από τη ζωή το Σάββατο το απόγευμα, μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Ο Θανάσης Τσούρας είχε μια ξεχωριστή ποιότητα χαρακτήρα που ξεχώριζε και απολάμβανε του σεβασμού πολιτικών φίλων και αντιπάλων. Από την εποχή που ως φοιτητής ιατρικής εντάχθηκε στο ΠΑΚ έως το 2012 που από τα έδρανα της Βουλής ανακοίνωνε την απόφασή του να αποχωρήσει από την πολιτική, ο Θανάσης Τσούρας διέγραψε μια σημαντική πορεία στηνν πολιτική ζωή του τόπου που ξεχώρισε για την αξιοπρέπεια με την οποία κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Η ζωή του είχε πολλά στοιχεία που μοιάζουν μυθιστορηματικά – η αντιστασιακή του δράση και τα βασανιστήρια επί χούντας, οι ηλικιακές πρωτιές στην πολιτική, η μεγάλη του συμβολή στην υλοποίηση των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, η προσωπική σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιώργο Γεννηματά και μετέπειτα με τη Φώφη Γεννηματά, για την οποία υπήρξε ένας «δεύτερος πατέρας», μαζί με τον Κώστα Γείτονα – αλλά ο ίδιος παρέμεινε ως το τέλος ένα υπόδειγμα ταπεινότητας και αξιοπρέπειας.

736731
Ο Θανάσης Τσούρας σε στιγμιότυπο όπου συνομιλεί με τον Γιώργο Παπανδρέου

Η δήλωση της αποχώρησης

Χαρακτηριστική της ποιότητας του χαρακτήρα του ήταν η τελευταία του δήλωση – μέσα στη Βουλή, όταν στις 3 Απριλίου του 2012 ανακοίνωνε από το έδρανο του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την αποχώρησή του από την πολιτική:

Κλείσιμο

«Πάντοτε προσπαθώ να πορεύομαι με βάση αρχές και αξίες. Αυτές που με οδήγησαν να έχω την τιμή να είμαι συνιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Αυτές που σήμερα είναι επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε. Αρχές και αξίες που πρέπει να μας οδηγήσουν σε ένα νέο Συμβόλαιο με το Λαό. Συμβόλαιο του πατριωτισμού, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε αυτό τον αγώνα συστρατεύομαι, αν και δεν θα είμαι υποψήφιος Βουλευτής σε αυτές τις εκλογές».

Παράλληλα ωστόσο διεμήνυσε πως θα παραμείνει «ενεργό στέλεχος του Κινήματος, στην πρώτη γραμμή και με όλες μου τις δυνάμεις”. Και κατέληξε: «Για να φέρουμε ξανά την ελπίδα, τη σιγουριά, την προοπτική σε κάθε Έλληνα. Για να χτίσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει και δικαιούμαστε».

tsouras__1_
Με τον συνοδοιπόρο του από τα χρόνια της χούντας Κώστα Λαλιώτη
tsouras__2_

Τα πρώτα χρόνια

Ο Θανάσης Τσούρας γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και σπούδασε γιατρός, στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ηταν γιος γιατρού – του Μακρονησιώτη Άγγελου Τσούρα. Εκεί, στη Σχολή ξεκίνησε και η ανάμειξή του στα κοινά – ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου φοιτητών της Ιατρικής.

Εκεί τον βρήκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών: ο νεαρός Θανάσης Τσούρας πέρασε σύντομα στην παρανομία και συνδέθηκε με το ΠΑΚ, την αντιστασιακή Οργάνωση που είχε ιδρύσει στο εξωτερικο ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά από την απελευθέρωσή του από τους πραξικοπηματίες, που επιτεύχθηκε μέσω μιας παγκόσμιας κινητοποίησης.

Ο Θανάσης Τσούρας ήταν ο υπεύθυνος της Νεολαίας του ΠΑΚ εσωτερικού, συνεργάστηκε μεσω της Οργάνωσης «Παναρμόνια» με την ομάδα του Σήφη Βαλυράκη και πρωταγωνίστησε – χωρίς ποτέ να το κεφαλαιοποιήσει – στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ήταν ένας από εκείνους που συνελήφθησαν μετά από την καταστολή της εξέγερσης – και βασανίστηκε στο ΕΑΤ – ΕΣΑ.

tsouras__3_
Ο Θανάσης Τσούρας σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ το 2009
tsouras-_4_
Στιγμιότυπο του Θανάση Τσούρα από συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής
tsouras__5_
Ο Θανάσης Τσούρας συνομιλώντας με τον Προκόπη Παυλόπουλο όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν βουλευτής της ΝΔ

Την 3η Σεπτέμβρη του ’74, ήταν ένας από τους 149 που είχαν προσκληθεί την ιδρυτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ και στα 28 του χρόνια έγινε ο πρώτος υπεύθυνος για τη Νεολαία του κόμματος. Μάλιστα, ο Τσούρας ήταν – από την πλευρά της Νεολαίας – ένας από τους κυριότερους συγγραφείς της Διακήρυξης που έμεινε στην Ιστορία ως «Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη». Μαλιστα, ήταν μελος του πρώτου Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, μαζί με στελέχη όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η Βάσω Παπανδρέου, αλλά και ο Σάκης Καράγιωργας και ο Βασίλης Φίλιας, που στη συνέχεια αποχώρησαν.

tsouras
Θανάσης Τσούρας, Κώστας Γείτονας, Γιώργος Γεννηματάς, Μελίνα Μερκούρη, Μιλτιάδης Παπαιωάννου

Ο νόμος για τους πρόσφυγες

Με την νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 1981, ο Θανάσης Τσούρας διορίστηκε στα 35 του χρόνια – κάτι ασυνήθιστο για την εποχή – γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών. Μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, προώθησε τους βασικούς νόμους για την ουσιαστική λήξη του Εμφυλίου – του νόμου μέσω του οποίου επέστρεψαν στην Ελλάδα οι πολιτικοί πρόσφυγες από τις χώρες του – τότε – υπαρκτού σοσιαλισμού.

Στην δεύτερη κυβέρνηση του Παπανδρέου, έγινε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα Σώματα Ασφαλείας – ουσιαστικά ήταν υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Ήλθε σε σύγκρουση με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπερυπουργός και προετοιμαζόταν για την διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου – με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την υπόθεση Κρυστάλη, που οδήγησε ουσιαστικά στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Ωστόσο, λόγω της ειδικής σχέσης που είχε αναπτύξει με τον Ανδρέα Παπανδρέου, επέστρεψε στο υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια έγινε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ως τη λήξη της πρώτης οκταετίας του ΠΑΣΟΚ. Για τον Θανάση Τσούρα, στα 43 του, είχε έλθει η ώρα της Βουλής – πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο, τα πιο νέα σε ηλικία κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτιμούσαν εξωκοινοβουλευτικούς ρόλους: το 1989 εξελέγη για πρώτη φορά στην Α’ Αθηνών, την οποία αντιροσώπευσε έκτοτε αδιαλείπτως ως το 2012. 

558280
Στιγμιότυπο με τον Θανάση Τσούρα να συνομιλεί με τον Σήφη Βαλυράκη
1456403
Στιγμιότυπο με τον Θανάση Τσούρα να συνομιλεί με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χαραλαμπόπουλο
2968107
Ο Θανάσης Τσούρας ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου

Το βίντεο για τον Ανδρέα

Ηταν εκείνος που επιμελήθηκε το ντοκιμανταίρ που έφτιαξε το ΚΙΝΑΛ στο συνέδριο του 2019, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Aφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου


Ο Θανάσης Τσούρας ταυτίστηκε με τον Γιώργο Γεννηματά και την πορεία του, η οποία διακόπηκε βίαια όταν εκείνος αρρώστησε με καρκίνο. Στη συνέχεια, λειτούργησε σαν πατέρας της Φώφης Γεννηματά, η οποία επίσης νικήθηκε από τον καρκίνο πριν από ενάμισι χρόνο. Σήμερα ήταν η δική του σειρά…

1089466
Ο Θανάσης Τσούρας σε χειραψία με τον πρώην υπουργό Κώστα Γείτονα
4017847
Θανάσης Τσούρας και Φώφη Γεννηματά

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Αποχαιρετούμε τον Θανάση Τσούρα με θλίψη και σεβασμό

«Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη και σεβασμό το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Τσούρα. Βρέθηκε στην πρωτοπορία των δημοκρατικών αγώνων κατά της χούντας και την πολιτική του διαδρομή χαρακτήρισε το ήθος, η εργατικότητα και η ανιδιοτέλεια», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Εκ των πρωταγωνιστών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, συνελήφθη και βασανίστηκε από τη χούντα. Το 1981 ως ο νεότερος Γενικός Γραμματέας στην ιστορία του Υπουργείου Εσωτερικών, άφησε σπουδαίο αποτύπωμα σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Γιώργο Γεννηματά, προωθώντας νομοθετικές πρωτοβουλίες, που επέτρεψαν την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα», επισημαίνει ακόμη η Χαριλάου Τρικούπη.

«Υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον επιδεικνύοντας απαράμιλλο πολιτικό ήθος από διάφορες υπουργικές θέσεις και διετέλεσε βουλευτής από το 1989 έως και το 2012. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ανδρουλάκης: Ο Θανάσης Τσούρας υπηρέτησε τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης με αφοσίωση και ήθος, που σπανίζουν

Την θλίψη του για τον θάνατο του Θανάση Τσούρα εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά  «ο Θανάσης  Τσούρας υπηρέτησε τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς εκπτώσεις, με αφοσίωση και ήθος, που σπανίζουν».

«Στη δήλωση αποχώρησης του από την ενεργό πολιτική, σημείωσε την ανάγκη για ένα νέο Συμβόλαιο πατριωτισμού, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης με τον Λαό. Τα λόγια του θα εμπνέουν πάντα την πορεία μας», σημειώνει ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης. «Τον αποχαιρετώ με θλίψη και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Γιώργος Παπανδρέου: Αντίο σε έναν «σπουδαίο σύντροφο, προσωπικό και οικογενειακό φίλο»

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Θανάση Τσούρα, «για τον σπουδαίο σύντροφο, προσωπικό και οικογενειακό φίλο, που έφυγε σήμερα από κοντά μας», όπως ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως ο Θανάσης Τσούρας στρατεύθηκε από νωρίς στον Αντιδικτατορικό Αγώνα, και ως υπεύθυνος της Νεολαίας του ΠΑΚ Εσωτερικού, επέδειξε σημαντική δράση και γι’ αυτό φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

Επισήμανε πως ήταν παρών από την πρώτη στιγμή της Ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και στη μεγάλη προσπάθεια για την Προοδευτική Αλλαγή της χώρας, διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος.

Εκθείασε ακόμη τη μεγάλη προσφορά στην πατρίδα και τον ελληνικό λαό, απ’ όποια θέση και αν υπηρέτησε ως βουλευτής επί πολλά χρόνια, υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός και υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Κώστας Σκανδαλίδης: Ο Θανάσης Τσούρας έφυγε αθόρυβα – Ήταν ακέραιος και αξιοπρεπής

Με μία συγκινητική ανάρτηση στα social media ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης είπε το δικό του αντίο στον Θανάση Τσούρα. «Έφυγε σήμερα ο Θανάσης έτσι ξαφνικά. Έτσι αθόρυβα όπως πορεύτηκε σε όλη του τη ζωή. Για τους αγώνες και τη διαδρομή του από την αντιδικτατορική δράση μέχρι σήμερα μιλά η ιστορία, ο ίδιος δεν θυμάμαι να μίλησε ποτέ», αναφέρει χαρακηριστικά.

«Στα μάτια μου φάνταζε πάντα ένας στέρεος ένας ακλόνητος πύργος για τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ που υπηρέτησε μισό αιώνα. Για όλους όσους τον γνωρίσαμε και τον ζήσαμε πάνω απ’ όλα υπήρξε ένας ακέραιος, διακριτικός, αξιοπρεπής άνθρωπος. Καλό παράδεισο φίλε και σύντροφε», προσθέτει ο κ. Σκανδαλίδης.

Γερουλάνος: Ο Θανάσης Τσούρας ήταν η προσωποίηση του κύρους 

« Ο Θανάσης Τσούρας ήταν η προσωποποίηση του κύρους. Κύρος ατομικό, κοινωνικό, πολιτικό, κομματικό. Όταν μιλούσε ο Θανάσης, εμείς ακούγαμε διότι ακόμα και μεγάλος, μιλούσε πάντα για το αύριο και όχι για το χθες. Μιλούσε για αξίες και όχι για μικροπολιτική», υποστηρίζει από την πλευρά του ο υποψήφιος στην Α’ Αθήνας Παύλος Γερουλάνος.

«Έβαζε το καλό της χώρας πάνω από το κόμμα, το καλό της παράταξης πάνω από το προσωπικό του καλό. Και είχε απίθανο χιούμορ. Ίσως επειδή τον σεβάστηκαν από νέο, σεβόταν τους νεότερους και άκουγε. Ανήκε σε εκείνη τη γενιά που μπήκε στην πολιτική για να προσφέρει και να αλλάξει την Ελλάδα και χαιρόταν να συνομιλεί με όποιον είχε τους ίδιους στόχους», επισημαίνει ακόμη ο κ. Γερουλάνος. «Και για αυτό, από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκε μέχρι που αποσύρθηκε, εκπροσώπησε την πόλη του, την Αθήνα, με την αγάπη που της αξίζει. Και υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής με παραδειγματικό για όλους μας σεβασμό. Αντίο Θανάση, φίλε, σύντροφε», καταλήγει.

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr