Στο «στόχαστρο» διαρρηκτών που δε διστάζουν να «χτυπήσουν» ακόμα και μέρα – μεσημέρι, καταγγέλλουν ότι βρίσκονται οι κάτοικοι της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, που βλέπουν τις περιουσίες τους να γίνονται έρμαιο στα χέρια των κακοποιών.

Οι δράστες δε χρειάζονται περισσότερα από πέντε λεπτά για να ολοκληρώσουν κάθε τους χτύπημα σε σπίτια της περιοχής, ενώ στήνουν μέχρι και… καραούλι προκειμένου να βεβαιωθούν ότι οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν, ούτως ώστε να μπορέσουν να δράσουν ανενόχλητοι. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, πρόκειται για μία χρόνια κατάσταση που για να την αντιμετωπίσουν έχουν εξοπλίσει τα σπίτια τους με κάμερες ασφαλείας, συναγερμούς και προστατευτικά κάγκελα στα παράθυρα, όμως οι διαρρήκτες δε δείχνουν να πτοούνται και συνεχίζουν τη δράση τους.

Τα βίντεο που εξασφάλισε και δημοσιεύει το protothema.gr, αποτυπώνουν ξεκάθαρα τον τρόπο που δρουν οι διαρρήκτες στη Θέρμη, αλλά και το θράσος που επιδεικνύουν τη στιγμή που γνωρίζουν ότι οι κινήσεις τους καταγράφονται καρέ – καρέ από τις κάμερες ασφαλείας και ηχεί ο συναγερμός. Αυτό που φαίνεται πως εκμεταλλεύονται, είναι ο μη επαρκής φωτισμός της περιοχής, το γεγονός ότι τα σπίτια βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, η εύκολη διαφυγή που τους προσφέρει η περιφερειακή οδός αλλά και η ελλιπής αστυνόμευση της περιοχής, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο με διαρρήκτες να ρημάζουν τα σπίτια στην Θέρμη

«Το πρόβλημα υπάρχει από το 2019 όταν ουσιαστικά υπήρξε το πρώτο μεγάλο «κύμα» με περίπου 14 διαρρήξεις καθημερινά στην περιοχή της Θέρμης. Τα επόμενα δύο χρόνια που λόγω κορονοϊού ο κόσμος έμενε περισσότερο στα σπίτια του η κατάσταση ήταν πιο ήπια, ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο υπήρξε και πάλι έξαρση διαρρήξεων» αναφέρει στο protothema.gr, ο Γιώργος Λίτος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επί – Κοινωνία Κατοίκων Επέκτασης Θέρμης, και θύμα διάρρηξης.

«Οι δράστες μπαίνουν συνήθως τις απογευματινές ώρες που νυχτώνει τους χειμερινούς μήνες, ενώ μπορεί να περιμένουν και έξω από τα σπίτια μέχρι να δουν τους ιδιοκτήτες να φεύγουν. Ο χρόνος που χρειάζονται είναι 4-5 λεπτά, πηγαίνουν αμέσως στην κρεβατοκάμαρα και ψάχνουν για χρήματα και χρυσαφικά, ενώ δεν παίρνουν ηλεκτρονικές συσκευές που γνωρίζουν ότι μπορούν να εντοπιστούν. Οι δράστες χρησιμοποιούν, συνήθως, κλεμμένα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, έτσι ώστε να μπορούν να φύγουν πιο γρήγορα και εύκολα από την Μουδανίων», σημειώνει ο κ. Λίτος.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, τα δύο βασικά προβλήματα της περιοχής, τα οποία εκμεταλλεύονται οι δράστες, είναι ότι ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα είναι «βυθισμένα» στο σκοτάδι από την έλλειψη φωτισμού και η αστυνομική δύναμη που δεν επαρκεί στην Θέρμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος που αποτελεί μία πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής, έχει προχωρήσει σε πολλές ενέργειες προκειμένου να γνωστοποιήσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Θέρμη, με τους κατοίκους να απευθύνουν έκκληση για αύξηση των περιπολιών και για λήψη των απαραίτητων μέτρων, ούτως ώστε να μπει ένα τέλος στην δράση των κακοποιών.

Εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές ομάδες

Οι έμπειροι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατάφεραν μέσα σε διάστημα τριών μηνών να εξαρθρώσουν τρεις διαφορετικές εγκληματικές ομάδες που είχαν «ρημάξει» την ανατολική Θεσσαλονίκη και την περιοχή της Θέρμης. Συνολικά μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν και να περάσουν χειροπέδες σε δέκα άτομα, τα οποία, κατά περιπτώσεις, εμπλέκονται σε δεκάδες διαρρήξεις (οικίες και αυτοκίνητα), κλοπές οχημάτων και ληστείες.

Τα μέλη των τριών εγκληματικών οργανώσεων, που πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη, εκτιμάται ότι αποκόμισαν από τη δράση τους, σε μετρητά και κοσμήματα, περίπου 150.000 ευρώ. Επιπλέον, από τις έρευνες των αστυνομικών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν και τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν στις παράνομες ενέργειές τους.
protothema.gr

Πηγή: newsone.gr