Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν η Πνευμονολόγος και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και ο Καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης για την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, με βάση τα λύματα της Αττικής, το προηγούμενο Σάββατο το ιικό φορτίο εκτινάχθηκε και σημείωσε αύξηση της τάσης του 205%. Η αύξηση αυτή έχει εκκινήσει από την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Στην πράξη, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό σημαίνει πως «θα δούμε αύξηση της τάξης του 40% στα κρούσματα σε διάστημα μιας εβδομάδας με δέκα ημέρες».

Όπως είπε, η εμπειρία του προηγούμενου κύματος έδειξε ότι τα λύματα μπορούν να δουν τη διασπορά στην κοινότητα 7-10 μέρες πιο μπροστά, ενώ ακόμα και αν κάποιος αποθεραπευτεί, μπορεί να δίνει ιικό φορτίο στα λύματα.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα ειδικά σε κάποιες περιοχές και κυρίως στον κεντρικό τομέα.

Από την πλευρά της, η κυρία Γκάγκα τόνισε πως πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης του ιού, ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά του και να προστατευόμαστε.

Οι μεταλλάξεις μεταδίδονται περισσότερο, αλλά τα μέτρα είναι ίδια παρά τη διαφορά στο ρυθμό μεταδοτικότητας. Χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων είναι απαραίτητα για την προστασία μας.

Ακόμα, διευκρίνισε ότι το εμβόλιο φαίνεται να καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις του ιού.

Δείτε όσα είπαν στο MEGA

in.gr

Πηγή: newsone.gr