Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Θρήνος στις Σέρρες για τον 11χρονο – Πώς έγινε η τραγωδία στο...

Θρήνος στις Σέρρες για τον 11χρονο – Πώς έγινε η τραγωδία στο δημοτικό σχολείο – Τι λέει ο δήμαρχος

49
0

Θρήνος στις Σέρρες για τον 11χρονο μαθητή της Στ’ Δημοτικού που σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Τη στιγμή της έκρηξης τα παιδιά βρίσκονταν σε διάλειμμα και δυστυχώς την ώρα εκείνη έβρεχε.

Τα παιδιά του Δημοτικού πήγαιναν στο συγκεκριμένο σημείο μόνο για το υπόστεγο. Ένα υπόστεγο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το λεβητοστάσιο, η πόρτα του οποίου «θέρισε» το άτυχο παιδί και τραυμάτισε τα άλλα δύο.

Αμέσως μετά την είδηση ότι στο σχολείο έγινε έκρηξη, η μητέρα του 11χρονου έφτασε στο σχολείο και ακολούθησαν σκηνές αρχαίας τραγωδίας. Άρχισε να φωνάζει «πού είναι το παιδί μου;».

Οι υπόλοιποι γονείς προσπαθούσαν να την ηρεμήσουν. Ο φόβος της δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. Στο νοσοκομείο της είπαν ότι το αγόρι της είναι είναι νεκρό.

Μαζί με τον 11χρονο ήταν ένα παιδί 6,5 ετών και ένα 10 ετών. Μεταφέρθηκαν και τα δύο στο Νοσοκομείο Σερρών, με ελαφρά τραύματα. Το μικρότερο διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για προληπτικούς λόγους.

Ο Εισαγγελέας έδωσε εντολή να γίνει περεταίρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και στη συνέχεια να προβεί στις ανάλογες ενέργειες.

Ο λέβητας σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες ήταν καινούργιος ενώ η θέρμανση λειτουργούσε τις τελευταίες μέρες αποκλειστικά με γεωθερμία. Στο σχολείο είχε βρεθεί μηχανικός, ώστε να ρυθμίσει το σύστημα. Ο μηχανικός έφυγε έχοντας ολοκληρώσει τη δουλειά του και ενημέρωσε τον διευθυντή του σχολείου πως οι διακόπτες του λέβητα είναι κλειστοί και θα παραμείνει από εδώ και πέρα ανενεργός.

Δήμαρχος Σερρών: Ο διευθυντής δεν μας είχε ενημερώσει για τις εργασίες στον λέβητα

Για το τραγικό περιστατικό μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένο, ενώ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στον εργολάβο που είχε αναλάβει τις εργασίες, όσο και στον διευθυντή του σχολείου.

«Είμαι έξαλλος με αυτούς που δεν έκαναν την δουλειά τους και με τον εργολάβο ο οποίος δεν είχε ενημερώσει κανέναν ότι θα κάνει εργασίες την ώρα που λειτουργούσε το σχολείο» είπε ο κ. Χρυσάφης σημειώνοντας ότι είχε υπογραφεί σύμβαση με τον εργολάβο στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι δεν θα γίνονται εργασίες εν ώρα σχολείου.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στα όσα υποστηρίζει ο διευθυντής ότι δηλαδή είχε ενημερώσει και τον Δήμο και την δευτεροβάθμια με επιστολές, ο κ. Χρυσάφης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία επιστολή από το σχολείο προς τον Δήμο ότι θα γινόντουσαν εργασίες και αναρωτήθηκε «πώς ο διευθυντής επέτρεψε να μπει ένας εργολάβος μέσα χωρίς να έχει την έγγραφη άδεια του δήμου».

Σχετικά με το ποιος επέβλεπε τις εργασίες ο κ. Χρυσάφης ανέφερε ότι «ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο έχει επιβλέποντα μηχανικό, ο μηχανικός του δήμου δεν κάνει επιστασία, ελέγχει την εξέλιξη του έργου».

«Δεν ενημερωθήκαμε ότι θα πάει ο άνθρωπος αυτός να κάνει την δουλειά του. Και ποιος του άνοιξε την πόρτα του σχολείου ενώ τα παιδιά είναι μέσα χωρίς να έχει την άδεια του δήμου» σημείωσε ακόμα τονίζοντας ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση, ενώ είπε ότι «την ώρα του συμβάντος δεν ήταν εκεί ούτε ο διευθυντής ούτε ο εργολάβος».

Ο κ. Χρυσάφης τόνισε ότι η οικογένεια του παιδιού είναι σε άσχημη κατάσταση. «Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», ανέφερε ο Δήμαρχος Σερρών. Πάντως, ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 Γιώργος Γρηγοριάδης επικοινώνησε με τον διευθυντή του σχολείου, μεταφέροντας του τα όσα είπε ο δήμαρχος Σερρών. Ο διευθυντής του απάντησε ότι έχει στα χέρια του όλα τα έγγραφα που έστειλε εκεί που έπρεπε προκειμένου να ενημερώσει και πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη θα βρει το τι συνέβη.

«Όταν άναψε ο καυστήρας έσκασε ο λέβητας»

«Άναψε για κάποιο λόγο, είτε από τον θερμοστάτη, είτε από τον χρονοδιακόπτη, είτε κάποιος έβαλε χέρι και τον άναψε. Αυτό θα το δει ο εμπειρογνώμονας και ο καυστήρας όταν άναψε ‘έσκασε’ ο λέβητας, γιατί ήταν κλειστές οι βάνες πάνω από το λέβητα» είπε ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπάς στο δελτίο ειδήσεων του Star.

Σημειώνεται ότι οι δήμοι με την τεχνική υπηρεσία είναι υπεύθυνοι για την συντήρηση και επισκευή των σχολείων και όλων των επιμέρους συστημάτων. Πριν από την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς υπάρχει φύλλο συντήρησης στο λεβητοστάσιο, το οποίο συμπληρώνεται από τον μηχανικό. Δεν υπάρχει πλαίσιο – νομοθεσία που να απαγορεύει τις εργασίες στα σχολικά κτίρια όταν τα σχολεία λειτουργούν. Το λεβητοστάσιο εκτιμάται ότι ήταν πρόχειρη κατασκευή-προσθήκη στο κυρίως κτίριο του σχολείου και πρέπει να ελεγχθεί αν είχαν τηρηθεί πολεοδομικοί κανόνες. Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές για τοποθέτηση λέβητα είναι συγκεκριμένες και δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός του κτιρίου.

Ο Προέδρος ΟΣΕΤΕΕ και Εθνικός Αντιπρόσωπος στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανδρέας Στοϊμενίδης, με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή στις Σέρρες, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή τραγωδία στις Σέρρες «καταδεικνύει με τον πιο εμφατικά τραγικό τρόπο την έλλειψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας που υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια για μαθητές και δασκάλους. Η θεσμοθέτηση τεχνικού (λειτουργού) ασφαλείας και ιατρού εργασίας στις σχολικές μονάδες και η πιστοποίηση όλων των εγκαταστάσεων και των διαδικασιών είναι τα βασικά μέτρα που έπρεπε να έχουμε λάβει εδώ και χρόνια. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην συγκρότηση τεχνικής επιτροπής που θα υλοποιήσει τις παραπάνω προτάσεις με την ανάλυση και την εξειδίκευσή τους. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με αναλυτικότερες προτάσεις».

Η έκρηξη πέταξε 40 μέτρα την πόρτα που σκότωσε τον 12χρονο

Ο άτυχος μαθητής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών χωρίς τις αισθήσεις του, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Δύο άλλοι μαθητές ελαφρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και όπως νακοίνωσαν οι γιατροί, βρίσκοται εκτός κινδύνου.

Κατόπιν, την άμεση διερεύνηση ευθυνών για την έκρηξη που οδήγησε στον θάνατο του παιδιού και στον τραυματισμό ακόμη δυο μαθητών, ζήτησε ο εισαγγελέας Σερρών.

Τη στιγμή που συνέβη το τραγικό περιστατικό ο άτυχος μαθητής και οι δυο συμμαθητές του, μαζί με άλλους μαθητές του σχολείου, βρίσκονταν στην αυλή καθώς παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο. Με την έκρηξη του λεβητοστασίου, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, η πόρτα εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον έναν και ελαφρά τους άλλους δυο. Άγνωστη παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του σχολείου Νικόλαου Τσιότσιου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου.Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Είχα ζητήσει να μην γίνονται εργασίες εν ώρα μαθήματος»

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Τσιότσιος. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Για τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν το λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας για τον θάνατο του μαθητή 

Τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει «ό,τι περνάει από το χέρι μας» για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες, δίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων, για τον θανάσιμο τραυματισμό του μαθητή της Στ’ τάξης του 9ου δημοτικού σχολείου Σερρών από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου.

«Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων.

Επίσης, αναφέρεται ότι τα δύο υπουργεία είναι σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Ακολουθεί το βίντεο του Infonews24:

Το ιατρικό ανακοινωθέν

Το Νοσοκομείο Σερρών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το τραγικό συμβάν.

«Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο (2) ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο.

Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του, ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού.

Ο Διοικητής

Νικόλαος Φαρμάκης».

real.gr

Πηγή: newsone.gr