Στις 12 Ιουλίου 1913, ο Ταγματάρχης Γεώργιος Κολοκοτρώνης, εγγονός του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, σκοτώθηκε στην τελευταία μάχη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και ενταφιάστηκε στην τοποθεσία Ονιάρ Μαχαλά σε βουλγαρικό έδαφος.

Μετά από 25 χρόνια συστηματικών ερευνών, έχω καταφέρει να εντοπίσω με απόλυτη ακρίβεια το σημείο που κοιμάται ακόμα αυτό το παλληκάρι, περιμένοντας υπομονετικά την Πατρίδα του να τον θάψει όπως του αξίζει.

Μια από τις βασικές εισηγήσεις μου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Δήμου Τρίπολης για τα διακοσάχρονα της Εθνεγερσίας, ήταν να επαναπατρίσουμε τη σορό του από τη Βουλγαρία και το Σεπτέμβριο του 2021, στην πανηγυρική επέτειο Άλωσης της Τριπολιτσάς, να μεταφέρουμε τη σορό του, με τον ίδιο ακριβώς συγκλονιστικό τρόπο που ήρθαν από την Αθήνα στην Τρίπολη τα οστά του παππού του, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το 1930.

Ο Γεώργιος Κολοκοτρώνης, εγγονός του Γέρου του Μοριά, έλαβε μέρος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στην Κρητική Επανάσταση του 1897, στον Μακεδονικό Αγώνα. Σκοτώθηκε στη μάχη της Κρέσνας στο Βαλκανικό Πόλεμο

Συνοδεία του Πρωθυπουργού, των Αρχηγών όλων των κομμάτων, του Αρχηγού Στρατού και με την Προεδρική Φρουρά ως τιμητικό συνοδευτικό άγημα, να την τοποθετήσουμε στο λιτό ταφικό μνημείο των Κολοκοτρωναίων, που θα δημιουργούσαμε στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη, στο Πάρκο Φιλοδέντρων.

Στο λιτό αυτό μνημείο, δίπλα στα μνήματα με τις σορούς του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του εγγονού του, Γεωργίου Κολοκοτρώνη, θα τοποθετούσαμε και το κρανίο του Πάνου Κολοκοτρώνη, του πρωτότοκου γιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που δολοφονήθηκε στο χωριό Θάνας έξω από την Τρίπολη το 1824.

Το κρανίο του Πάνου Κολοκοτρώνη σώζεται στην Παλαιά Βουλή

Ο Πάνος Κολοκοτρώνης, υπήρξε ο πρώτος πολιτάρχης-πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής της Τριπολιτσάς, αμέσως μετά την άλωσή της το 1821, κατόπιν γενικής απαίτησης του τότε πληθυσμού της πόλης και με καθολική αποδοχή όλων των προεστών και των καπεταναίων του Μοριά.

Το λιτό αυτό ταφικό μνημείο των Κολοκοτρωναίων, το οποίο θα περιλαμβάνει τις τρεις γενιές Κολοκοτρωναίων (πατέρα, γιό και εγγονό), που πολέμησαν ως αξιωματικοί σε εθνικούς αγώνες, θα ήταν το επίκεντρο όλων των αρχιτεκτονικών και αστικών αναπλάσεων που θα κάναμε σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Τρίπολης, αλλά και στην ίδια την πόλη της Τρίπολης.

Ο Γεώργιος Κολοκοτρώνης σκοτώθηκε σε μάχη στα στενά της Κρέσνας την 12η Ιουλίου 1913. Τάφηκε επί τόπου σε έδαφος που μετά το τέλος του πολέμου παρέμεινε στη βουλγαρική επικράτεια. Ως επικεφαλής του «1ου Τάγματος Κρητών», μπήκε πρώτος στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου 1912

Ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές και αστικές αναπλάσεις από τα ταμπούρια του Βαλτετσίου και των Τρικόρφων μέχρι την καστροπολιτεία του Μουχλίου, από το μοναστήρι της Βλαχέρνας και το Αργυραίικο σπίτι στο Λεβίδι, μέχρι τα στρατόπεδα του Κολοκοτρώνη στο Στενό και στην Κανδύλα, αλλά και από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο (πύλη της Καρύταινας) μέχρι την πλατεία Αγίου Βασιλείου (το υπέροχο κέντρο της τουρκοκρατούμενης Τριπολιτσάς).

Επίσης, από την πλατεία Άρεως (Σαράι του Πασά) και το νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης (πύλη του Ναυπλίου και απομεινάρια του τείχους της πόλης) μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο (Ματζαγράς) και το άλσος της Βολιμής, όπου τελείωνε ο υπέροχος Βελουδένιος Δρόμος της Τριπολιτσάς.

Και όλα αυτά, με τη συνδρομή της πλέον εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας που υπάρχει σήμερα στη χώρα για αναπλάσεις ιστορικών πόλεων, δηλαδή με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τα οποία ο Δήμος Τρίπολης έχει υπογράψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας για τα διακοσάχρονα.

Η εισήγηση αυτή δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2021, που θα γιορτάσουμε τα διακοσάχρονα από την άλωση της Τριπολιτσάς.

Εύχομαι ολόψυχα να υλοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2028, που θα γιορτάσουμε τα διακοσάχρονα της απελευθέρωσης της πόλης από τις ορδές του Ιμπραήμ.

του Γεώργιου Πραχαλιά, ιστορικού ερευνητή, αξιωματικού εα του ΕΣ

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

in.gr

Πηγή: newsone.gr