Το τιμόνι ως φυσική παρουσία δεν χρειάζεται πλέον. Η πολυπόθητη αυτονομία επιπέδου 5 δεν αποτελεί πλέον φαντασία αλλά είναι εδώ, δίπλα μας.

Υπάρχει σήμερα μοντέλο της Tesla χωρίς τιμόνι που είναι διαθέσιμο. Νόμιμα για κυκλοφορία στο δρόμο.

Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο εφευρέτης κινητικότητας Roland Arnold, ο οποίος με την εταιρεία Paravan στο Aichelau της Σουηδίας, κατέστησε δυνατή την οδήγηση για άτομα με σωματικές αναπηρίες εδώ και χρόνια.

Με περίπου 180 υπαλλήλους, η συγκεκριμένη εταιρία κατασκευάζει εξαιρετικές λύσεις για οχήματα που προορίζονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ο ίδιος έχει εξελίξει τη λεγόμενη τεχνολογία “Space Drive” για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Έτσι οχήματα χωρίς τιμόνι ή πεντάλ μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια. «Οδηγούμε χωρίς τιμόνι και πεντάλ για μεγάλο χρονικό διάστημα – χωρίς μηχανική σύνδεση για τις κύριες λειτουργίες του οχήματος», υπογραμμίζει ο Arnold.

Φυσικά, αυτό γίνεται ακόμη πιο εύκολο όταν πρόκειται για σύγχρονα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το πρωτότυπο Tesla Model 3 διαθέτει ένα μικρό joystick στην κεντρική κονσόλα αντί του κλασικού τιμονιού. Το αυτοκίνητο θα μπορούσε θεωρητικά να ελέγχεται ακόμη και από τα πίσω καθίσματα.

Ο Roland Arnold πηγαίνει ακόμη ένα βήμα παραπέρα: όταν το χειριστήριο αναλαμβάνει τον έλεγχο, ο αυτοματισμός θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί μέσω διεπαφής στη μονάδα ελέγχου Space Drive.

Ένα σημαντικό βήμα προς την κινητικότητα του μέλλοντος. «Η ασφάλεια είναι το κλειδί για την αυτόνομη οδήγηση», αναφέρει με βεβαιότητα ο Arnold.

Για πολλά χρόνια, η Paravan αποτέλεσε την σημαντικότερη εταιρία για άτομα που θέλουν να οδηγήσουν αυτοκίνητο παρά τους φυσικούς περιορισμούς.

Η τεχνολογία “Space Drive” που είναι συμβατή με το πρότυπο ISO 26262 είναι πλήρως μοναδική αυτή τη στιγμή.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο προμηθευτής αυτοκινήτων Schaeffler ένωσε τις δυνάμεις του με την Paravan το 2018 ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας drive-by-wire.

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr