Ο θάνατος του 23χρονου φοιτητή, Θανάση Ζέρβα, που πέθανε ξαφνικά στη Σίφνο, χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, με τον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων να μην αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τη νεκροψία-νεκροτομή, που έγινε στον Πειραιά, ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια. Συγκεκριμένα, ο ιατροδικαστής και προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιόκας, μιλώντας στο newsit.gr, ανέφερε πως ο άτυχος νέος υπέστη καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, ισχαιμία του μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα.

Όπως υπογράμμισε «η covid δίνει παρενέργειες στην καρδιά και στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε τώρα με λεπτομέρεια. Μπορεί να είναι και από άλλες αιτίες. Οι ακριβείς συνθήκες και αίτια από τα οποία προέκυψε ο θάνατος θα βγουν από τις εργαστηριακές εξετάσεις».

Ο Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», επεσήμανε πως από την ιατροδικαστική εξέταση προκύπτει ισχαιμία του μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα, ευρήματα που από μόνα τους όμως δεν οδηγούν σε ένα συμπέρασμα για το θάνατο του 23χρονου φοιτητή στη Σίφνο.

Ο θάνατος του 23χρονου φοιτητή θα διαλευκανθεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις

Η πλήρης εικόνα θα συμπληρωθεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις, όπως λέει ο Γρηγόρης Λέων.

Εξηγεί ότι η ισχαιμία του μυοκαρδίου και το πνευμονικό οίδημα είναι δύο έννοιες γενικές, οπότε πρέπει να διερευνηθεί ο μηχανισμός πίσω από αυτές. Προς το παρόν τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί ως αιτία, ούτε ο κορωνοϊός, στον οποίο ήταν θετικός.

Όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Ιακώβης, καρδιολόγος και γιατρός της οικογένειας, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», “από ότι φαίνεται ήταν ένα ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο, με οξύ πνευμονικό οίδημα και καρδιοαναπνευστική κατάρρευση. Το επεισόδιο αυτό δεν γνωρίζουμε ακόμα από που προήλθε, δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εξετάσεων από την ιατροδικαστική υπηρεσία, θα πάρει αρκετές μέρες ακόμα. Η πρώτη εικόνα όμως είναι ένα οξύ ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο”.

Ερωτηθείς αν μπορεί ο κορονοϊός να ήταν η αιτία, απάντησε «η συνήθης απάντηση του οργανισμού, είναι μία φλεγμονώδης απάντηση, δηλαδή μυοπερικαρδίτιδα συνήθως, προσβολή του μυοκαρδίου και του περικαρδίου, δεν είναι συνήθως ισχαιμική απάντηση, δηλαδή δεν είναι ένα έλλειμμα αίματος. Η πρώτη εικόνα λοιπόν είναι ότι εδώ έχουμε ισχαιμική απάντηση του οργανισμού, ισχαιμικό πρόβλημα στην καρδιά, συνεπώς υπάρχουν και περιπτώσεις που ο κορονοϊός κάνει ισχαιμία του μυοκαρδίου, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Συνήθως όμως ο κορονοϊός δεν κάνει ισχαιμική απάντηση, κάνει μυοκαρδιακή βλάβη ή περικαρδιακή βλάβη του φλεγμονώδους τύπου, δηλαδή φλεγμονή του μυοκαρδίου και του περικαρδίου».

Στο ερώτημα αν υπήρχε κάποιο πρότερο καρδιολογικό πρόβλημα, τόνισε “δεν έχω εξετάσει το παιδί στο παρελθόν, μπορώ όμως να πω, επειδή το παιδί είχε μία μητέρα που είναι εξαιρετική παθολόγος της Λαμίας, μπορώ να πω ότι δεν είχε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, όπως έγινε γνωστό και από την εξέταση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, όπου δεν βρέθηκε κάποια οργανική καρδιοπάθεια, ούτε κάποια αποφραγμένη αρτηρία στεφανιαία. Συνεπώς από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι το παιδί δεν είχε από πριν κάποια οργανική καρδιοπάθεια.

Τέλος, κατέληξε ότι «η υπόθεση του κορωνοϊού, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά από τους ασθενείς μας, ή από τα νοσοκομεία, ή από τους συναδέλφους μας που ενημερωνόμαστε, δεν έχει τελειώσει».

enimerotiko.gr

Πηγή: newsone.gr