Την ώρα που εδώ και τέσσερα χρόνια ο δολοφόνος του μικρού Μάριου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα στο σχολείο του στο Μενίδι, παραμένει άγνωστος, το ελληνικό Δημόσιο έρχεται να αμφισβητήσει την απόφαση του Δικαστηρίου να δωθούν 500.000 ευρώ στην οικογένεια ως αποζημίωση.

Συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ευθύνεται η αστυνομία για κάθε ενέργεια που γίνεται θεωρώντας ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί γιατί δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών μετά από αίτηση προτίμησης που κατέθεσε η οικογένεια μαζί με τον δικηγόρο της για τον ταχύτερο προσδιορισμό της εκδίκασης της έφεσης, έκανε δεκτό το αίτημα και όρισε την 9η Φεβρουαρίου του 2021 την εκδίκαση του δεύτερου βαθμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε επιδικάσει μισό εκατομμύριο ευρώ στην οικογένεια του άτυχου Μάριου. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Πολιτεία φέρει μεγάλη ευθύνη για την αδυναμία της να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, και ιδίως την παράνομη οπλοκατοχή στο Μενίδι. Η μητέρα του 11χρονου Μάριου ήταν δασκάλα στο σχολείο του και βρισκόταν δίπλα στο παιδί όταν σωριαζόταν νεκρό από την αδέσποτη σφαίρα. Oι γονείς του είχαν μιλήσει τότε στο protothema.gr για την απόφαση αυτή.

«Απόλυτα δικαιωμένοι δεν θα είμαστε ποτέ. Νιώθουμε μια ανακούφιση γιατί αναγνωρίστηκαν οι ευθύνες της πολιτείας. Για τον χαμό του παιδιού μου φταίνε δύο: αυτός που πυροβολούσε αλλά και η Ελληνική Πολιτεία που του επέτρεψε να πυροβολεί. Ο δράστης είναι ακόμα ελεύθερος, κυκλοφορεί ελεύθερα και χαίρεται τη ζωή του. Αλλά τουλάχιστον έρχεται αυτή η δικαστική απόφαση, κι ακούμε από επίσημη αρχή του κράτους ότι ο χαμός του παιδιού μας δεν ήταν ατύχημα, δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

Αυτή η δικαστική απόφαση αναγνωρίζει τις ευθύνες της πολιτείας και τη λήψη μέτρων σε αυτή την περιοχή που ήταν εγκαταλελειμμένη για χρόνια. Ήταν ένα κλίμα χαράς , γιορτής κι όλοι οι γονείς είχαν έρθει να παρακολουθήσουν τα παιδάκια τους στη σχολική τους γιορτή. Εγώ προσπαθούσα να ηρεμήσω τα παιδιά για τη γιορτή και ξαφνικά ακούω ότι το παιδί μου πέφτει κάτω. Είναι εικόνες που δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μας» είπε η μητέρα του 11χρονου Μάριου.

Ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Θεόδωρος Μαντάς, δήλωσε στο protothema.gr

«Η αδέσποτη σφαίρα που έπληξε τον άτυχο Μάριο ήταν φυσικό επακόλουθο μιας Πολιτείας αδιάφορης προς τις επίμονες εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής για διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας τους. Το χέρι που οδήγησε στο θάνατο του Μάριου είχε οπλιστεί από τη χρόνια αδιαφορία, την εγκληματική παραμέληση της Πολιτείας και την ολοένα αυξανόμενη υποβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής της Αθήνας. Οι ευθύνες της Πολιτείας σε αντίθεση με τη σφαίρα που έπληξε τον άτυχο Μάριο δεν είναι αδέσποτες.

Το Ελληνικό Δημόσιο έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης που αναγνώρισε και καταδίκασε για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά την Πολιτεία, η οποία με τις παραλείψεις της, δημιούργησε τις συνθήκες για να χαθεί με τρόπο τραγικό μία ακόμη ανθρώπινη ζωή.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, μετά από αίτηση προτίμησης που καταθέσαμε για τον ταχύτερο προσδιορισμό της εκδίκασης της έφεσης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης έκανε δεκτό το αίτημά μας, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά, ότι η Δικαιοσύνη αντιλαμβάνεται πλήρως, τόσο την σημειολογική σημασία της υπόθεσης, όσο και την ανάγκη για την ταχύτερη δικαίωση της οικογένειας και του κοινού περί δικαίου αισθήματος.

Σε κάθε περίπτωση ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία θα πράξει επιτέλους τα δέοντα ώστε αυτή η περιοχή να μη θρηνήσει άλλη απώλεια τραγική σαν του μικρού Μάριου».

Πηγή: newsone.gr