Η Ηλεία, ως προορισμός, είναι περισσότερο ταυτισμένη με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και με τις μεγάλες αμμουδερές παραλίες της. Ωστόσο, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, βρίσκεται ένας τόπος, τόσο όμορφος αλλά και τόσο απάτητος που ο κάθε επισκέπτης του νομίζει ότι είναι ο πρώτος και ο μοναδικός.

Το δάσος της Φολόης. Το όνομά του το πήρε από τον Κένταυρο Φόλο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Φόλος φιλοξένησε τον Ηρακλή όταν εκείνος προσπαθούσε να εντοπίσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Το κρασί που κέρασε ο Φόλος τον Ηρακλή έγινε η αιτία μιας μάχης με τους υπόλοιπους Κενταύρους στην πορεία της οποίας ο Φόλος σκοτώθηκε από το βέλος του Ηρακλή, το οποίο τον πέτυχε κατά λάθος.

Ο μύθος μπορεί να είναι μύθος αλλά όποιος βρεθεί εκεί καταλαβαίνει γιατί οι αρχαίοι έδωσαν σε αυτόν τον τόπο τέτοια αίγλη. Το δρυοδάσος της Φολόης εκτείνεται μέσα στις συλλεκτήριες λεκάνες των ποταμών Ερύμανθου ανατολικά, που αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ Ηλείας και Αρκαδίας και του ομηρικού ποταμού Σελλήεντα. νοτιοδυτικά. Είναι το μοναδικό δρυοδάσος στα Βαλκάνια, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη με έκταση 42.000 στρέμματα και ενταγμένο στο δίκτυο Νatura 2000.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, στο δάσος υπάρχουν 5 εκατομμύρια δέντρα, η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι «καπέλη», όπως λένε τη βελανιδιά. Δεν έχει νόημα να αρχίσετε να μετράτε, δεχτείτε αυτό τον αριθμό και απολαύστε τη μεγαλοπρέπειά τους.

Το δάσος βρίσκεται σε οροπέδιο, σε υψόμετρο 660 μέτρων. Είναι επίπεδο κάτι που το κάνει ιδανικό προορισμό για πεζοπορία και επισκέψιμο καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι ένα από τα αρχαιότερα δάση της Ευρώπης, ίσως και γιατί η βελανιδιά δεν καίγεται τόσο εύκολα όσο το πεύκο. Έτσι, το περασμένο καλοκαίρι ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπήρξαν πυρκαγιές. αυτό το υπέροχο οικοσύστημα διασώθηκε.

Πηγή: newsone.gr