Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Τραγωδία στα Τέμπη: Σταθμάρχης στη Λάρισα για το 3ήμερο και για να...

Τραγωδία στα Τέμπη: Σταθμάρχης στη Λάρισα για το 3ήμερο και για να κάνει τα ρεπό των παλαιότερων – Τι δείχνει το πρόγραμμα βαρδιών

12
0

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τις Αρχές να προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι των ευθυνών

Μετά την πρώτη αποκάλυψη ότι ο άπειρος 59χρονος σταθμάρχης -με μόλις λίγες ημέρες στο συγκεκριμένο πόστο- έκανε μόνος του βάρδια το βράδυ του δυστυχήματος, νέα στοιχεία προκαλούν ερωτήματα.

Ο 59χρονος σταθμάρχης που προφυλακίστηκε μετά την απολογία του για την τραγωδία στα Τέμπη είχε κληθεί να καλύψει τα ρεπό παλαιότερων σταθμαρχών Λάρισας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» που δημοσιεύει το πρόγραμμα των βαρδιών του Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο ο προφυλακισμένος σιδηροδρομικός θα δούλευε μόνο στον Παλαιοφάρσαλο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε εκδοθεί πριν από το δυστύχημα, καθώς ετοιμάζεται γύρω στις 25 του κάθε μήνα για τον επόμενο, ο Β.Σ. θα εργαζόταν ολόκληρο τον Μάρτιο στον σταθμό του Παλαιοφαρσάλου.

Σύμφωνα με το φύλλο παρουσίας Σταθμαρχών Σταθμού Λάρισας – Μεζούρλου για τον μήνα Μάρτιο 2023, από την 1η έως τις 3 Μαρτίου θα ήταν σταθμάρχης στον Παλαιοφάρσαλο και από τις 4 έως τις 8 του μήνα θα έβγαινε σε ρεπό που σημειώνεται ως ανάπαυση.

Από τις 9 έως τις 16 του μήνα θα ήταν επίσης βάρδια στον Παλαιοφάρσαλο, 17 με 19 του μήνα είχε ρεπό και από τις 20 έως τις 31 Μαρτίου θα εργαζόταν ξανά στον ίδιο σταθμό του Παλαιοφάρσαλου.

Αυτό σημαίνει ότι το βράδυ του δυστυχήματος ο προφυλακισμένος σταθμάρχης εκτελούσε την τελευταία βάρδιά του στον σταθμό της Λάρισας για την τρέχουσα περίοδο.

Όπως είναι ήδη γνωστό, είχε αρχίσει να εργάζεται σε αυτό το κομβικό πόστο στις 25 Φεβρουαρίου, δηλ. το Σάββατο που άρχιζε το τριήμερο και στην ουσία θα έμενε μόνο τέσσερις ημέρες εκεί έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, αφού από την 1η Μαρτίου έπρεπε να μετακινηθεί στον Παλαιοφάρσαλο, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Ήδη οι ανακριτικές Αρχές βάζουν κι άλλα πρόσωπα στο κάδρο των ερευνών με σκοπό να αποσαφηνιστεί πώς ένας υπάλληλος με προϋπηρεσία μόλις 16 ημερών επελέγη για να εργαστεί στην Λάρισα το τριήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου χιλιάδες άνθρωποι θα μετακινούνταν με τρένα.

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι βάρδιες Φεβρουαρίου είχαν βγει από το τέλος Ιανουαρίου, πριν καν ο σταθμάρχης αποκτήσει έστω κι αυτή την υποτυπώδη προϋπηρεσία. Οι βάρδιες βγήκαν από τον προϊστάμενο Επιθεώρησης και εστάλησαν κατά τη συνήθη πρακτική στον διευθυντή κυκλοφορίας, ο οποίος δεν διατύπωσε κάποια αντίρρηση και το πρόγραμμα εκτελέστηκε όπως είχε καταρτιστεί. Πλέον από το πρόγραμμα Μαρτίου προκύπτει ότι ο άπειρος σταθμάρχης επελέγη για την Λάρισα μόνο για το τριήμερο και στη συνέχεια θα εργαζόταν σε ένα λιγότερο απαιτητικό πόστο – όπως είχε συμβεί και στην αρχή της σύντομης καριέρας του.

Τι συνέβη με τις βάρδιες τη μοιραία νύχτα

Συγκεκριμένα, ο προφυλακιστέος σταθμάρχης Λάρισας, έπιανε βάρδια στις 10 το βράδυ μέχρι και τις 7 το πρωί. Είναι μία από τις τρεις 9ωρες βάρδιες καθώς οι άλλες δύο είναι από τις 6 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι και από τις 2 το μεσημέρι μέχρι και τις 11 το βράδυ.

Σε κάθε μία από αυτές, εκτός της βραδινής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βάρδια δύο σταθμάρχες. Ένας έμπειρος και ένας νέος, η βάρδια του οποίου όμως είναι 8ωρη.

πρωινή: 06:00 – 15:00 – 2 σταθμάρχες

απογευματινή: 14:00 – 23:00 – 2 σταθμάρχες

βραδινή: 22:00 – 07:00 – 1 σταθμάρχης

Στο κάδρο των ερευνών φέρεται να μπαίνει ο σταθμάρχης η βάρδια του οποίου, το βράδυ που σημειώθηκε η τραγωδία, ξεκινούσε στις 2 το μεσημέρι και τελείωνε στις 11 το βράδυ. Για μία ώρα, από τις 10 μέχρι τις 11, θα έπρεπε να βρίσκεται στο πόστο του, μαζί με τον 59χρονο.

Κατά πληροφορίες, έφυγε περίπου μισή ώρα πριν από τη λήξη της βάρδιας του, αφήνοντας μόνο του τον κατηγορούμενο. Στα χέρια της ανακρίτριας, βρίσκεται το σχετικό βαρδιόχαρτο, το οποίο παρέδωσε μάρτυρας «κλειδί» κατά την σημερινή του πολύωρη κατάθεση.

Πρόκειται για τον σταθμάρχη, που έφυγε στις 11 το βράδυ, όταν έληξε η βάρδια στα Παλαιοφάρσαλα και πήγε στη Λάρισα φτάνοντας περίπου μισή ώρα αργότερα, όταν είχε ήδη σημειωθεί το δυστύχημα, μένοντας μαζί με τον 59χρονο μέχρι και την προσαγωγή του από τους Αστυνομικούς, ενώ ο ίδιος συνέχισε να εργάζεται στο σταθμαρχείο μέχρι το πρωί.

Νέα ηχητικά ντοκουμέντα 

Παράλληλα, νέα ντοκουμέντα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς ο σταθμάρχης, σύμφωνα με το Open, έδωσε εντολή στο μοιραίο Intercity 62 να κατευθυνθεί προς τους Νέους Πόρους στη γραμμή ανόδου, γεγονός που προκάλεσε και την απορία του μηχανοδηγού του τοπικού τρένου.

-Σταθμάρχης: 62 με 47 περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου και πάτε μέχρι φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.

-Οδηγός τοπικής αμαξοστοιχίας: Τι θα κάνει το 62 (σ.σ. Intercity);

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το τι απάντησε ο σταθμάρχης τόσο στον οδηγό της τοπικής αμαξοστοιχίας, όσο και στους μηχανοδηγούς του επιβατικού τρένου, που συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Έγγραφο «φωτιά» που προειδοποιούσε για ατύχημα

Στο μεταξύ, το Star δημοσιοποίησε έγγραφο, το οποίο κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για ενδεχόμενο ατύχημα στη μοιραία γραμμή.

Το εν λόγω έγγραφο είχε φτάσει έναν μήνα πριν από το τραγικό δυστύχημα και αποστολέας φέρεται να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των τελευταίων ημερών. Ο προϊστάμενος της Λάρισας που έχει τεθεί ήδη σε αργία. Με αυτό προειδοποιούσε για ατύχημα, λόγω της έλλειψης προσωπικού και της κόπωσης των σταθμαρχών.

Σε αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα το προσωπικό που απασχολείται στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Παλαιοφαρσάλου εργάζεται πέραν του κανονικού ωραρίου, όπου μερικές φορές, φθάνει δύο και τρεις ημέρες συνεχόμενα».

«Επισημαίνουμε ότι η σωματική και πνευματική κόπωση αδυνατεί τον κάθε εργαζόμενο να έχει τη σύνεση και τη διαρκώς τεταμένη προσοχή που χρειάζεται, θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών. Σας θυμίζω οτι στις 26/4/19 στο ΣΣ Παλιοφαρσάλων εκτροχιάστηκε η αμαξοστοιχία IC 55 με σοβαρούς τραυματισμούς. Παρακαλούμε άμεσες ενέργειες σας».

real.gr

Πηγή: newsone.gr