Από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία και κατέλαβαν αστραπιαία τις επαρχιακές πρωτεύουσες, κατέστη δύσκολο να γίνει γνωστό πως είναι η ζωή έξω από την Καμπούλ, ειδικά για τις γυναίκες.

To CNN επικοινώνησε με τρεις γυναίκες -στα 20 τους και μορφωμένες- για να ρίξουμε μια ματιά στο πως επηρεάστηκε η ζωή τους από την ταχεία αλλαγή καθεστώτος και πώς αισθάνονται για το μέλλον τους υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Και οι τρεις ήταν μόλις μικρά κορίτσια όταν οι Ταλιμπάν είχαν καταλάβει την εξουσία ξανά στο παρελθόν.

Από το Κουντούζ στην Καμπούλ

Η μια από αυτές έχει καταφύγει στην Καμπούλ με την οικογένειά της από τότε που ένας πύραυλος έπληξε το σπίτι τους στην βόρεια πόλη Κουντούζ.

«Το Κουντούζ δεν είναι μέρος για να είσαι εκεί αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν πρέπει να είναι εκεί», λέει στο CNN. «Έχω επαφές με πολλούς από τους πρώην συναδέλφους μου έχουν εγκλωβιστεί στο Κουντούζ. Οι γυναίκες δεν φεύγουν από τα σπίτια τους, όλοι μένουν μέσα», πρόσθεσε.

«Όσοι εργάζονταν μόνοι τους δεν βλέπουν μεγάλη αλλαγή. Συνεχίζουν τη δουλειά τους στο σπίτι, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι κυβερνητικοί υπάλληλοι από την άλλη είναι όλοι στο σπίτι και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν τους ανακοίνωσαν ότι είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν», είπε. 

«Το θέμα είναι ότι κανείς δεν εμπιστεύεται ό,τι από το στόμα των Ταλιμπάν».

«Έχω μεγάλη αμφιβολία ότι οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει. Δεν έχουν τις ίδιες αξίες με τον Αφγανικό λαό. Η δημοκρατία είναι εκτός εικόνας γι ‘αυτούς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ταλιμπάν βάζουν »προσωπείο» επειδή η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη τους παρακολουθεί στενά », είπε σε φωνητικό σημείωμα στο CNN.

«Προσπαθώ να δω πώς μπορώ να φύγω εντελώς από τη χώρα μέσω ΜΚΟ και ανθρωπιστικών οργανώσεων», πρόσθεσε. «Δυστυχώς, κανείς δεν με έχει βοηθήσει».

Εγκλωβισμένοι στην Κουντούζ

Στις περισσότερες επαρχίες μακριά από την Καμπούλ, η ζωή είναι ήδη αρκετά δύσκολη. Οι γυναίκες παραμελούνται λόγω της έλλειψης ευκαιριών και πόρων που διατίθενται για αυτές, και η πίεση των Ταλιμπάν προσθέτει μόνο στις ήδη πολλές προκλήσεις τους.

Στο Κουντούζ, μια πόλη περίπου 350.000 ανθρώπων, μια άλλη συνεντευξιαζόμενη είπε στο CNN ότι αγχώνεται για την κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης. Ο πατέρας της εργαζόταν στα Ηνωμένα Έθνη. Τώρα είναι χωρίς δουλειά. 

«Ανησυχούμε κυρίως για το φαγητό και το νερό και για το πού θα έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα απαραίτητα αγαθά», είπε.

Περιέγραψε την πόλη ως ήσυχη, αλλά τεταμένη.

«Είναι ήρεμα αυτή τη στιγμή, αλλά οι άνθρωποι ανησυχούν. Οι άνθρωποι εδώ έχουν χάσει την ψυχική τους ηρεμία, είναι αγχωμένοι. Οι Ταλιμπάν λένε ότι τα κορίτσια μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, αλλά μόλις πάνε, οι [Ταλιμπάν] παραπονιούνται ότι πρέπει να συνοδεύονται από έναν άντρα συγγενή. Τα κορίτσια δεν μπορούν να βγουν πια μόνα τους, χρειάζονται έναν άντρα συνοδό», είπε.

«Τις προάλλες, μία από τις δασκάλες μας γύρισε στο σχολείο και πήγε με ένα Ρίσκο. Στο Κουντούζ, είναι πολύ συνηθισμένο να ταξιδεύετε μέσω Ρίσκο. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν τους σταμάτησαν και χτύπησαν την οδηγό επειδή τις μετέφερε χωρίς άντρας συνοδό. Αυτή είναι η κατάσταση με την οποία έχουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή», είπε.

Τελικά, δεν αισθάνεται ασφάλεια και θα ήθελε να φύγει από το Αφγανιστάν, αν μπορούσε.

«Θέλω να φύγω από το Κουντούζ και να φύγω από τη χώρα για να είμαι ασφαλής. Είμαι τοπική δημοσιογράφος εδώ και η μόνη μου ελπίδα είναι οργανώσεις που είναι πρόθυμες να βοηθήσουν τους δημοσιογράφους να φύγουν. Έχω στείλει email σε όλους, αλλά δεν έχω λάβει καμία ανταπόκριση».

Ένα αβέβαιο μέλλον

Η πόλη Χεράτ είναι η τρίτη μεγαλύτερη στο Αφγανιστάν, με πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων. Βρίσκεται στο δρόμο προς το Ιράν, είναι ένας ιστορικός και πολιτιστικός κόμβος.

«Όλοι βρίσκονται σε πλήρη κατάσταση σοκ», είπε μια γυναίκα στο CNN.

«Η πτώση της κυβέρνησης και ο σχηματισμός ενός νέου καθεστώτος υπό την εξουσία των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα στο μυαλό των ανθρώπων».

Η συγκεκριμένη, είχε διαφορετική προοπτική από εκείνη των άλλων.

«Οι Ταλιμπάν δίνουν ελπίδα σε όλο τον πληθυσμό μας ότι μπορούν να ηγηθούν με ειρήνη και σταθερότητα. Η παρουσία των Ταλιμπάν σε πόλεις όπως η Χεράτ και το Μαζάρ-Σαρίφ είναι ισχυρή σε σύγκριση με την Καμπούλ». 

«Όλοι περιμένουν να δουν τι νόμους και κανόνες σχεδιάζουν οι Ταλιμπάν για τους πολίτες. Για τους άνδρες – αυτό το θέμα ίσως δεν είναι τόσο ανησυχητικό – αλλά οι γυναίκες αγχώνονται και θέτουν το ερώτημα: Θα επιστρέψουμε πραγματικά στη δεκαετία του ’90 μετά από 20 χρόνια τόσο σκληρής δουλειάς και προόδου; Η’ μήπως η κατάσταση θα είναι καλύτερη αυτή τη φορά; » αναρωτήθηκε.

«Αν και οι άνδρες δεν αγχώνονται το ίδιο με τις γυναίκες, ανησυχούν. Οι άνδρες ανησυχούν για το μέλλον των γυναικών και των παιδιών τους, ειδικά εκείνοι που έχουν μικρές κόρες», είπε.

Όπως και οι άλλοι, όμως, είπε ότι οι άνθρωποι είναι έκπληκτοι από τον ρυθμό των εξελίξεων.

«Οι άνθρωποι έχουν βιώσει ένα παράξενο σοκ, αγνοώντας το μέλλον τους και της χώρας τους. Όλοι μου λένε ότι ένα αβέβαιο μέλλον εκτός της χώρας είναι πολύ καλύτερο αντί για ένα αβέβαιο μέλλον στο Αφγανιστάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναζητούν οποιαδήποτε δικαιολογία. Αυτό είναι το επίπεδο απόγνωσης του λαού μου ».

in.gr

Πηγή: newsone.gr