«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια παρέμβασής του στην εκδήλωση διαδικτυακή εκδήλωση «Πανδημία CoViD-19 – Πώς φτάσαμε έως εδώ; Η επόμενη μέρα για τη χώρα μας», την οποία διοργάνωσε ο ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Αναφερόμενος στους 3.003 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το στοιχείο εκείνο που μας συγκλονίζει όλους είναι πως μέσα σε ένα μήνα και μία εβδομάδα έχουμε 2.377 συνανθρώπους μας που έφυγαν. «Είναι προφανές ότι όταν έχεις 100 νεκρούς την ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει ένα ζήτημα διαχείρισης. Δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμο» το ερώτημα αν αυτό μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει όλο αυτό.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «το τελευταίο διάστημα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας διάφορες αποκαλύψεις που δείχνουν ότι και αυτή η έρμη η Επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση», ενδεχομένως να καλείται να αποφασίσει «μην έχοντας πλήρη την εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας». Επίσης, «για ποιο λόγο να υπάρξει και η ιδιωτική πλατφόρμα;» διερωτήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός και με αφορμή το γεγονός ότι το 70% των κρουσμάτων καταγράφεται στο 30% του πληθυσμού, δηλαδή στην Βόρεια Ελλάδα, «αν δεν υπήρχε ενημέρωση της επιτροπής για τα κρούσματα ανά νομό, τότε είναι προφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί, τους ζητούσαμε να πάρουν αποφάσεις χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα», σημείωσε.

Ζήτημα διαφάνειας επιδημιολογικών στοιχείων

«Το ζήτημα της διαφάνειας των επιδημιολογικών στοιχείων είναι πολύ κρίσιμο» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και σχολίασε πως ο ΕΟΔΥ υπολείπεται των παγκόσμιων standards. Επιπλέον, «το δεύτερο κρίσιμο θέμα είναι το ζήτημα της συνταγογράφησης και της μαζικότητας των τεστ» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρώντας πως μπορείς να αλλάζεις την ψυχολογία της κοινής γνώμης αυξομειώνοντας τα τεστ. «Η συνταγογράφηση των τεστ δεν απαντά μόνο στο ζήτημα της κοινωνικής

δικαιοσύνης» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, θίγοντας παράλληλα το «διαρκώς σταθερό αριθμό διασωληνωμένων» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «πόσοι συμπολίτες μας αυτές τις ημέρες χάνουν την μάχη εντός και πόσοι εκτός των ΜΕΘ;» και έκανε λόγο για «αδιανόητο» γεγονός το να «υπάρχει κορεσμός δυνατοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία και πολύ μεγάλες ιδιωτικές μονάδες να είναι κλειστές».

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως όταν γίνεται επίταξη νοσοκομειακών μονάδων, αυτές ενοικιάζονται για να στελεχωθούν από γιατρούς του δημόσιου τομέα και σε διπλάσια τιμή. «Κατά την άποψή μου αυτό είναι αυτό είναι από μόνο του σκανδαλώδες» εκτίμησε ο ίδιος, ζητώντας η πανδημία να καταστεί ευκαιρία για ένα «νέο ΕΣΥ, ισχυρό και αποτελεσματικό».

protothema.gr

Πηγή: newsone.gr