Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα αλλά και αύριο με τη θερμοκρασία σε άνοδο όπου θα δούμε τον υδράργυρο κοντά στους 24 με 26 βαθμούς τοπικά Παρασκευή και Σάββατο, πραγματικά πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ζεστά προβλέπονται λοιπόν, τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς αναμένεται θερμή εισβολή από σήμερα Τετάρτη και για το επόμενο πενθήμερο που θα επηρεάσει την ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια θερμή εισβολή που θα επηρεάσει την ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα τη νότια Ιταλία και το σύνολο των Βαλκανίων.

Στην Αθήνα εκτιμάται πως η θερμοκρασία θα κυμανθεί 5 – 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αύριο Πέμπτη προβλέπεται η θερμοκρασία να αγγίξει τους 20 βαθμούς!

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις μετά τα Χριστούγεννα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και μετά τις 26 Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε βροχοπτώσεις. Υπάρχει δηλαδή, η τάση ο καιρός να είναι χειμωνιάτικος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έτη 2010, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2019 η ημέρα των Χριστουγέννων κύλησε με καλές καιρικές συνθήκες, ενώ το 2010 ήταν μια ιδιαίτερα ζεστή για την εποχή ημέρα (πχ 25 βαθμοί στην Κρήτη) η οποία μάλιστα συνδυάστηκε με έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, γεγονός αρκετά σπάνιο.

Σχετικά ζεστός και βροχερός ήταν ο καιρός το 2013, ενώ το 2011 και 2018 το σκηνικό του καιρού ήταν αμιγώς χειμερινό.

Κατά το τέλος του Δεκεμβρίου ωστόσο, αρκετά συχνά, ο καιρός παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές και εκδηλώνονται κακοκαιρίες.

Η προηγούμενη αντίστοιχη θερμή εισβολή ήταν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2010, με τον υδράργυρο στους 23 βαθμούς στην Αθήνα και τους 29 βαθμούς στα Χανιά.

Η εξέλιξη του καιρού

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θα επικρατήσει στην Κεντρική Μεσόγειο από τα μέσα της εβδομάδας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα και την άνοδο της θερμοκρασίας σε τιμές αρκετά πάνω από τις συνήθεις για την εποχή.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά την Τετάρτη 14/12 ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα γίνει αισθητή από την Πέμπτη 15/12. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν έως και την Κυριακή 18/12.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1500 μέτρων έως το βράδυ της Δευτέρας 19/12.

Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη.

Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους εξαρτάται και από πολλούς ακόμη παράγοντες όπως οι νεφώσεις, τα φαινόμενα, ο άνεμος κλπ.

Πηγή: newsone.gr