Αποτυπώματα από νύχια στη λάσπη, φλοιοί δέντρων που φαίνεται πως έχουν δεχτεί δαγκωματιές Ακόμα και αν οι πιο καινούργιοι κάτοικοι στα δάση των Καρπαθίων Ορέων της Ρουμανίας κρύβονται από τους επισκέπτες, τα ίχνη τους είναι ορατά για όσους θέλουν να ψάξουν.

Ο ευρωπαϊκός βίσωνας, είχε εξαφανιστεί για πάνω από 200 χρόνια από τα δάση της Ρουμανίας, λόγω του κυνηγιού αλλά και της καταστροφής των οικοσυστημάτων από την ανθρώπινη παρέμβαση. Το 2014 η Ρουμανία υποδέχθηκε ξανά τα πρώτα μεγάλα αυτά θηλαστικά. Γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και μεταφέρθηκαν σταδιακά στα Καρπάθια.

Το σχέδιο επανεισαγωγής του βίσωνα στη Ρουμανία έχει εκπονηθεί από το WWF σε συνεργασία με την Rewilding Europe, η οποία επανεισάγει ζώα όπως αγριογούρουνα και άγρια άλογα σε περιοχές άγριας φύσης σε ολόκληρη την ήπειρο. Είναι κομμάτι ενός αξιοσημείωτα επιτυχημένου προγράμματος διάσωσης της άγριας ζωής, υποστηριζόμενο από το πρόγραμμα Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από 10 χρόνια στην Ευρώπη υπήρχαν περίπου 2.500 βίσωνες, οι περισσότεροι στην Πολωνία και τη Λευκορωσία. Πλέον ζουν πάνω από 7.000. Ο ευρωπαϊκός βίσωνας είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό στην Ευρώπη. Το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τα 1000 κιλά. Το μήκος του είναι από 2,8 έως 3,5 μέτρα.

Χωρίς δεσμούς με τον άνθρωπο

Σήμερα ζουν ξανά στη Ρουμανία 105 βίσωνες. «Τα δύο τελευταία χρόνια δεν υπήρξε κάποιος θάνατος ανάμεσα στον πληθυσμό τους» λέει η Μarina Druga, επικεφαλής του project στα νότια Καρπάθια. Σύμφωνα με τη Drouga ο στόχος είναι τα ζώα του είδους να έχουν γίνει 250 μέσα στην επόμενη πενταετία.

Τα ζώα που επανεισάγονται στη φύση περνούν αρκετές εβδομάδες σε συνθήκες ημιαιχμαλωσίας ώστε να προσαρμοστούν στο περιβάλλον. Tότε αφήνονται ελεύθερα να τραφούν και να φροντίσουν μόνα τους τον εαυτό τους.

Οι πρώτοι βίσωνες που έφτασαν μέσω του προγράμματος στα Καρπάθια είχαν ονόματα όπως Kiwi και Bilbo. Από τότε 38 βίσωνες γεννήθηκαν σε συνθήκες ελευθερίας. Η Drouga μπορεί να τους ξεχωρίσει από το χρώμα του τριχώματος τους, όμως οι υπεύθυνοι του Rewilding Europe αρνούνται να τους δώσουν ονόματα. «Κάθε δεσμός τους με τους ανθρώπους πρέπει να κοπεί» λέει η Drouga.

Πηγή: newsone.gr