Επίδειξη δύναμης από το καθεστώς της Βορείου Κορέας το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την παρέλαση στρατιωτών με στολές hazmat και μάσκες αερίων στους δρόμους της Πιονγιάνγκ.

Η χώρα οργάνωσε μεγάλη, νυχτερινή στρατιωτική παρέλαση για την 73η επέτειο από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κράτους, σαν αυτές που στο παρελθόν χρησιμοποιούσε για να παρουσιάσει τα νέα στρατιωτικά αποκτήματά της, χωρίς αυτή τη φορά να παρουσιάζονται βαλλιστικοί πύραυλοι.

Επίσης, ούτε ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκφώνησε ομιλία, σε αντίθεση με τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και καυχιόταν για τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας και παρουσίαζε αόρατους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Τοπικές εφημερίδες δημοσίευσαν μια φωτογραφία του Κιμ, ο οποίος φορούσε κοστούμι και χαιρετούσε από το μπαλκόνι τα στρατεύματα και τους θεατές. 

Παράλληλα, φωτογραφίες απεικονίζουν στρατιώτες και εργάτες να παρελαύνουν με τις ειδικές προστατευτικές στολές που χρησιμοποιούνται σε πανδημίες και φυσικές καταστροφές, όπως το Τσερνόμπιλ.

Πού οφείλεται;

Ο Yang Moo-jin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ, δήλωσε ότι η ηχηρή απουσία οπλικών συστημάτων και η εστίαση στις δυνάμεις δημόσιας ασφάλειας δείχνουν ότι ο Κιμ είναι επικεντρωμένος σε εσωτερικά ζητήματα, όπως ο Covid-19 και η οικονομία.

«Δεν υπήρχαν πυρηνικά όπλα και ο Κιμ δεν απηύθυνε ομιλία όσο ήταν εκεί, κάτι που σημαίνει ότι ίσως κρατήσει χαμηλούς τόνους στις μελλοντικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα».

Αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο Κιμ αντιμετωπίζει ίσως τη πιο δύσκολη στιγμή της διακυβέρνησής του, καθώς βρίσκεται σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία, με τη Βόρεια Κορέα να διατηρεί αυστηρό lockdown για να αποφύγει τον κοροναϊό και τις διεθνείς κυρώσεις να συνεχίζουν να «ματώνουν» την οικονομία της.   

in.gr

Πηγή: newsone.gr