Πτώση 1% σημείωσε σήμερα η στερλίνα, υποχωρώντας σε χαμηλό δύομισι εβδομάδων, καθώς αυξάνονται οι φόβοι μεταξύ των επενδυτών για την πιθανότητα η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία του Brexit ενώ επαναλαμβάνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η σημαντική πτώση σηματοδοτεί μια απόλυτη μεταστροφή σε σχέση με το κλίμα της αγοράς την Παρασκευή όταν η στερλίνα σημείωσε άνοδο πάνω από το 1,35 δολάριο για πρώτη φορά φέτος.

Οι συνομιλίες Λονδίνου και Βρυξελλών για μια εμπορική συμφωνία που θα αφορά την εποχή μετά το Brexit κρέμονταν σήμερα από μία κλωστή καθώς οι δύο πλευρές κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρώσουν τις σημαντικές τους διαφορές και να καταλήξουν σε συναίνεση μέσα σε μόλις 24 ημέρες, μια κίνηση που θα τους επιτρέψει να αποφύγουν μια άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την τροχιά της ΕΕ.

Πιθανό ένα no-deal Brexit

Καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ένα χαώδες ‘no deal’ μετά την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Δεκεμβρίου, οι συζητήσεις επαναλαμβάνονται σήμερα στις Βρυξέλλες πριν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξετάσουν την κατάσταση σήμερα το βράδυ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ήταν «μάλλον απαισιόδοξος» για τις πιθανότητες μια συμφωνίας, δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, ο Τζόνσον είναι έτοιμος να αποσυρθεί από τις συνομιλίες του Brexit «εντός ωρών» εκτός κι αν η ΕΕ συμφωνήσει να υποχωρήσει στα αιτήματά του.

Η λίρα ήταν σταθερή κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά άρχισε να υποχωρεί νωρίς το πρωί, καταγράφοντας βουτιά λίγο μετά τις 10.00 ώρα Ελλάδας, ύστερα από το δημοσίευμα της The Sun.

Στις 10:36 ώρα Ελλάδας, η λίρα κατέγραψε πτώση 1,2% έναντι του δολαρίου στο 1,328 δολάριο. Έναντι του ευρώ, σημείωσε νωρίτερα πτώση περίπου 0,9% στις 91,06 πένες –το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έξι εβδομάδες.

«Οι αγορές εμφανίζονται ολοένα και πιο νευρικές στις κακές ειδήσεις, ενώ ήταν πρόθυμες να παραβλέψουν το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών ειδήσεων την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Τζον Γκόλντι, διαπραγματευτής στην αγορά συναλλάγματος pence στην Argentex.

«Ο ισχυρισμός ότι απέχουμε ‘ώρες’ από την αποχώρηση από τις συνομιλίες είχε αναπόφευκτο αντίκτυπο στις ισοτιμίες αλλά θα στοιχημάτιζα ότι σήμερα το πρωί θα περάσουν ‘ώρες’ χωρίς να υλοποιηθεί αυτό το τελεσίγραφο», δήλωσε.

«Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν θέλει να την δουν να είναι η πρώτη που υποχωρεί και, στην πραγματικότητα, όλοι οι πρόσφατοι θεατρινισμοί είναι ένδειξη του γεγονότος ότι το τέλος επίκειται και ενώ αμφότερες οι πλευρές παραμένουν στο τραπέζι, υποψιάζομαι ότι κάποιου είδους συμφωνία παραμένει η ξεκάθαρη επιθυμητή έκβαση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters.

naftemporiki.gr

Πηγή: newsone.gr