Ο πόλεμος νεύρων συνεχίζεται, ενώ το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα συντηρείται. Η Ουκρανία επιδιώκει να δει απτά βήματα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να αποδείξει ότι μιλά σοβαρά για αποκλιμάκωση των εντάσεων και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μια μέρα νωρίτερα είχε συνομιλίες με τον Πούτιν στη Μόσχα.

«Θεωρώ ότι η ανοιχτή στάση είναι πάντα κάτι εξαιρετικό, εάν είναι αλήθεια και δεν είναι παιγνίδι, αλλά η σοβαρή ανοιχτή στάση και η κατανόηση ότι υπάρχει κίνδυνος και ότι δεν είναι αστεία..Στην ουσία , δεν πιστεύω πολύ στα λόγια, θεωρώ ότι ο κάθε πολιτικός έχει ανοιχτή στάση όταν κάνει συγκεκριμένα βήματα. Στην περίπτωση μας, αυτά είναι τα βήματα για την αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι κατά την άποψη του, για την αποκλιμάκωση ο Πούτιν διαθέτει τα πάντα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι ηγέτες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μακρόν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες των δύο στο Κίεβο.

Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 από τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ως απάντηση στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. Θέτουν ως στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά διαψεύδει σχέδια εισβολής στην Ουκρανία.

Πηγή: newsone.gr