Τίποτα αντίστοιχο δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο, υπερηφανεύεται η Ρωσία μετά τη δοκιμή ακόμα ενός πυραύλου που υπερβαίνει σε ταχύτητα τα Mach 5 –μια νέα κατηγορία υπερηχητικών όπλων γνωστών ως «hypersonic».

Ο πύραυλος κρουζ Zircon, ο οποίος σχεδιάστηκες για την εξουδετέρωση πλοίων και αναπτύσσει ταχύτητα επταπλάσια του ήχου (8.643 χλμ/ώρα), έπληξε στόχο στη θάλασσα Μπάρεντς, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

«Η φρεγάτα ‘Ναύαρχος Κορτσκόφ’ εκτόξευσε από τη Λευκή θάλασσα υπερηχητικό πύραυλο Zircon σε χερσαίο στόχο που βρίσκεται από την πλευρά της θάλασσας Μπάρεντς» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο στόχος απείχε 350 χιλιόμετρα.

O Zircon κινείται με κινητήρα υπερηχητικής καύσης scramjet (Ρωσικό υπουργείο Άμυνας)

Η πρώτη δοκιμή του Zircon πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χαιρετίζει τότε ένα «μεγάλο γεγονός για όλη τη χώρα». Τουλάχιστον δύο ακόμα δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί από τότε, και οι δύο από το ‘Ναύαρχος Γκορτσκόφ’.

Στο υπόβαθρο εντάσεων με τις δυτικές χώρες, η Ρωσία επενδύει στα όπλα hypersonic που παρουσιάζονται ως «ανίκητα» από τον Πούτιν.

Ο Zircon, με μέγιστο βεληνεκές περίπου 1.000 χλμ., αναμένεται να εξοπλίσει σκάφη επιφανείας και υποβρύχια του ρωσικού στόλου.

Άλλα όπλα περιλαμβάνουν τον υπερηχητικό πύραυλο Kinjal που προορίζεται για την Πολεμική Αεροπορία ή τον πύραυλο πυραυλικής πρόωσης Bourevestnik.

Οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι hypersonic, με την ονομασία Avangard, μεταφέρουν συμβατική ή πυρηνική γόμωση και φτάνουν σε ταχύτητα τα Mach 27. Τέθηκαν στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού τον Δεκέμβριο του 2019.

Αντίστοιχους πυραύλους πιστεύεται ότι διαθέτει η Κίνα, όχι όμως οι ΗΠΑ.

in.gr

Πηγή: newsone.gr