Την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την ανακοίνωση της ίδρυσης του πρώτου Ξενόγλωσσου (αγγλόφωνου) Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών από ελληνικό πανεπιστήμιο. Από τότε, ο χάρτης των ξενόγλωσσων προπτυχιακών των ελληνικών πανεπιστημίων έχει επεκταθεί σημαντικά, με συνολικά 9 ΞΠΠΣ να λειτουργούν κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προγραμματίζει την ίδρυση του πρώτου του ΞΠΠΣ, που θα ονομάζεται «International Bachelor’s Program in Business and Technology» (Διεθνής Διοίκηση και Τεχνολογία). Ο διευθυντής του προγράμματος, Δημήτρης Μανωλόπουλος, ανέφερε ότι αναμένονται 60 πρωτοετείς φοιτητές και στόχος είναι η εκπαίδευση στελεχών που θα συνδυάζουν τη διοίκηση με την τεχνολογία σε διεθνές επίπεδο.
Η ελληνική πολιτεία, μέσω του υπουργείου Παιδείας, έχει δείξει σαφή προτεραιότητα στη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ. Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, εκτελεστικός διευθυντής της Study in Greece, τόνισε την ανάγκη για περισσότερα προγράμματα σπουδών για να ανταποκριθούν στη διεθνή ζήτηση, κυρίως από χώρες της γειτονιάς μας, όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή, καθώς και στρατηγική συνεργασία με χώρες του δυτικού κόσμου.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη ενταχθεί δυναμικά στον τομέα της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης με τη λειτουργία δύο προγραμμάτων από την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά: «Creative Writing, Arts and Humanities» και «Economics and Sustainable Development». Το τελευταίο είναι το μοναδικό αγγλόφωνο πρόγραμμα στην οικονομική επιστήμη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Η ανάπτυξη των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων αντανακλά επίσης την προσπάθεια της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης να προσελκύσει περισσότερους διεθνείς φοιτητές. Όπως αναφέρεται, οι τελευταίοι δύο χρόνια υπάρχει αυξανόμενη τάση Αμερικανών και Ευρωπαίων φοιτητών να σπουδάζουν στην Ελλάδα για μεγαλύτερες περιόδους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρώτο βήμα στη διεθνοποίηση των προπτυχιακών προγραμμάτων έγινε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ίδρυση προγράμματος στην αρχαιολογία το 2019. Ακολούθησαν και άλλες πρωτοβουλίες, όπως το πρώτο ιατρικό ΞΠΠΣ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2021.
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την προοπτική της Ελλάδας να αναδειχθεί σε σημαντικό διεθνή πόλο εκπαίδευσης, επενδύοντας στη δημιουργία νέων προγραμμάτων και προσελκύοντας φοιτητές από διάφορες περιοχές του κόσμου.
Πηγή: newsbeast.gr