Αύξηση προστίμων για ρευματοκλοπές με βάση την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας

Αύξηση προστίμων για ρευματοκλοπές με βάση την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας


Η πρόταση του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις για την ηλεκτρική ενέργεια που έχει κλαπεί. Σύμφωνα με αυτήν, οι παραβάτες που διαπράττουν ρευματοκλοπές θα χρεώνονται σχεδόν διπλάσια τιμή από την τρέχουσα της αγοράς για την ενέργεια που έχουν κλέψει. Οι ανυπαίθριες κλοπές θα αναγνωρίζονται και όσοι εντοπιστούν ότι έχουν κλέψει ενέργεια θα καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια από την ημερομηνία που ξεκίνησε η κλοπή.

Στην πρόταση προτείνεται η καθιέρωση μεθόδου για τον υπολογισμό της τιμής της κλαπείσας ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνοντας τα τρέχοντα σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια, καθώς και πρόσθετες χρεώσεις (όπως ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ). Το νέο «πέναλτι» θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις της αγοράς, με την τιμή να αυξάνεται στο διπλάσιο (συν 100%) για τους καταναλωτές εκτός του Κοινωνικού Τιμολογίου, οι οποίοι θα έχουν προσαύξηση 50%. Ενδεικτικά, για το πρώτο εξάμηνο του 2024, η χρέωση της κλαπείσας ενέργειας αναμένεται να κυμαίνεται από 464 έως 520 ευρώ ανά μεγαβατώρα για οικιακούς και επαγγελματίες καταναλωτές, ενώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ θα κυμαίνεται από 145 έως 280 ευρώ.

Οι οφειλές από ρευματοκλοπή θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης σε δόσεις. Συγκεκριμένα:
– Έως 600 ευρώ, εξόφληση εφ’ άπαξ.
– Από 601 έως 1.200 ευρώ, έως 2 δόσεις.
– Από 1.201 έως 2.400 ευρώ, έως 4 δόσεις.
– Από 2.401 έως 4.800 ευρώ, έως 8 δόσεις.
– Άνω των 4.800 ευρώ, έως 12 δόσεις.

Επιπλέον, στα ποσά που θα προκύπτουν για την αξία του ρεύματος θα προστίθενται εργατοώρες και διοικητικά κόστη, που κυμαίνονται από 294 έως 365 ευρώ ανά περίπτωση, ανάλογα με τον τύπο της παροχής, καθώς και το κόστος αντικατάστασης του μετρητή, που κυμαίνεται από 66 έως 250 ευρώ, ανάλογα με την αξία των “έξυπνων” μετρητών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών κατά την περίοδο 2018-2023 προήλθε από οικιακούς καταναλωτές, που αντιστοιχούν στο 54,7% του συνόλου των περιπτώσεων, ενώ οι εμπορικοί καταναλωτές αποτελούν το 86,7% των διαπιστωμένων περιπτώσεων μη οικιακών καταναλωτών για την ίδια περίοδο. Πηγή: newsbeast.gr